Cutremurul din Chile, mai puternic decât cel din Haiti, dar soldat cu mai puţine victime

Numărul de victime în Chile este incomparabil mai mic decât în Haiti, din cauza naturii faliilor şi epicentrului, a respectării normelor antiseismice şi a nivelului de pregătire a populaţiei, deşi cutremurul a fost mult mai puternic în Chile.

744 afişări
Imaginea articolului Cutremurul din Chile, mai puternic decât cel din Haiti, dar soldat cu mai puţine victime

Cutremurul din Chile, mai puternic decât cel din Haiti, dar soldat cu mai puţine victime (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Epicentrul cutremurului care a lovit Chile sâmbătă, provocândmoartea a 708 persoane, potrivit ultimului bilanţ, a fost situat la115 kilometri de Concepcion, al doilea oraş al ţării, şi la 325 dekilometri de capitala Santiago.

Cu o magnitudine de 8,8 grade, acest seism,unul dintre cele mai puternice din ultimul secol, a avut o forţă demai multe sute de ori mai mare decât a cutremurului de la 12ianuarie din Haiti, care a avut o magnitudine de 7,7 grade.

Totuşi, în Haiti, ţara cea mai săracă a continentului american,unde epicentrul nu a fost localizat decât la 25 de kilometri decapitala Port-au-Prince, cutremurul a provocatmoartea a peste 220.000 de persoane şi a lăsat fără adăpost unmilion de persoane.

Din punct de vedere geologic, cele două cutremure, precum şi celcare s-a produs la sud de Japonia sâmbătă, fără a producedistrugeri, nu au legătură între ele, rupturile având loc pe faliidiferite, afirmă experţii.

În Haiti, adâncimea foarte redusă a cutremurului, laaproximativ zece kilometri de scoarţa terestră, a intensificat dezece ori violenţa vibraţiilor şi a amplificat distrugerile de lasuprafaţa solului.

Însă în Chile, cutremurul s-a produs în ocean, la 35 dekilometri adâncime, ceea ce a amortizat şocul, dar agenerat temeri privind declanşarea unui tsunami major.

Totuşi, diferenţa dintre cele două cutremure "nu rezidă numai înfaptul că epicentrul celui din Haiti s-a aflat mai aproape dePort-au-Prince, ci şi în faptul că statul Chile este maibine pregătit decât Haiti pentru un cutremur de o asemeneamagnitudine şi intensitate", a afirmat Roger Bilham,profesor de geologie la Universitatea din Colorado.

Chile este situat într-una din zonele cele mai activedin punct de vedere seismic din lume, la întâlnirea a douăplăci tectonice majore, care provoacă seisme de magnitudine 8 lafiecare aproximativ zece ani. Haiti, în schimb, nu aînregistrat un cutremur atât de devastator în regiuneaPort-au-Prince în ultimii 240 de ani.

În Chile s-a produs cel mai puternic cutremur înregistratvreodată, cutremurul din Valdivia, la 22 mai 1960, cu o magnitudinede 9,5 grade, provocând moartea a mii de persoane.

Potrivit companiei americane EQECAT, specializate în evaluareariscului, faptul că statul Chile a pus în aplicare la scarăextinsă norme de contrucţie antiseismice "a diminuatpotenţialul de distrugere".

Se pare că distrugerile provocate de cutremurul din Chile "suntmult mai reduse decât în Haiti", a subliniat, sâmbătă, într-uncomunicat, organizaţia Architecture for Humanity, adăugând:"aceasta se datorează fără îndoială pregătirii ţării, normelor maibune de construcţie şi localizării şi adâncimiiepicentrului".

"Dacă o clădire se prăbuşeşte în timpul unui cutremur, acest lucruse întâmplă din cauză că a fost zguduită puternic sau din cauză căa fost construită prost", a precizat profesorul Roger Bilham. "ÎnHaiti, clădirile erau foarte fragile. Cei care le-au construit înurmă cu 20-30 de ani au construit morminte pentru locatarii lor", aadăugat el.

În capitala haitiană Port-au-Prince, unde locuiesc două milioanede persoane, doar două clădiri erau cunoscute ca fiind construiteîn conformitate cu normele antiseismice şi ele au rezistat bineşocului, la 12 ianuarie.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici