Decizia României privind Serbia are legătură cu demersul de aderare la Schengen? Ce scrie EUObserver despre atitudinea României

Decizia României de a se opune acordării statutului de ţară candidată la UE Serbiei ar putea avea legătură cu dorinţa sa de a adera la Schengen, dorind astfel să arate Olandei cât de serioasă este în această privinţă, comentează publicaţia electronică EUObserver.

4107 afișări
Imaginea articolului Decizia României privind Serbia are legătură cu demersul de aderare la Schengen? Ce scrie EUObserver despre atitudinea României

Decizia României privind Serbia are legătură cu demersul de aderare la Schengen? Ce scrie EUObserver despre atitudinea României

România a generat confuzie marţi, cerând în ultima clipă garanţii privind drepturile minorităţii vlahe din Serbia, pentru a fi de acord cu statutul acesteia de candidat la aderarea la Uniunea Europeană. Insistenţa României i-a luat prin surprindere marţi pe partenerii săi din UE, având în vedere că până acum nu a făcut caz de acest subiect, iar Comisia Europeană nu a identificat probleme serioase în rapoartele sale anuale privind Serbia, scrie EUObserver.

Teoria predominantă este că România voia să arate Olandei cât de serioasă este în privinţa Spaţiului Schengen. România spera să adere la Schengen anul trecut, după ce a îndeplinit criteriile tehnice, dar Olanda s-a opus din motive de corupţie. La rândul său, Olanda a investit mult în demersurile Serbiei de aderare la UE, asigurându-se în 2011 că Belgradul îi predă pe principalii acuzaţi de crime de război Tribunalului Penal Internaţional de la Haga.

Delegaţia olandeză a precizat că România nu a făcut nici o legătură între problema Serbiei şi aderarea la Schengen. "Problema Schengen nu a fost ridicată", a declarat ministrul olandez pentru Afaceri Europene, Nicolai Wammen.

Alţi diplomaţi şi oficiali au declarat însă că problema Schengen era vizibilă. "A fost despre Olanda şi aderarea la Schengen. Românii nu au spus astăzi nimic de genul acesta în mod public, dar au existat unul sau două mici comentarii despre asta (la reuniunea miniştrilor de Externe de luni). Este cu siguranţă o parte a motivului", a declarat un diplomat european pentru EUObserver.

Un oficial UE a afirmat că şefii de stat şi de Guvern urmează să aprobe acordarea statutului de ţară candidată Serbiei la summitul de la sfârşitul săpătmânii. El nu a exclus însă ca liderul român sau altcineva să vină cu alte obiecţii de ultimă clipă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici