DECIZIE ISTORICĂ: Căsătoria între persoane de acelaşi sex, legalizată în toate cele 50 de state din SUA

Cuplurile gay din Statele Unite au dreptul constituţional să se căsătorească în toate cele 50 de state, a stabilit Curtea Supremă vineri, într-o hotărâre istorică, relatează DPA în pagina electronică.

Imaginea articolului DECIZIE ISTORICĂ: Căsătoria între persoane de acelaşi sex, legalizată în toate cele 50 de state din SUA

Curtea Supremă legalizează casătoria între persoane de acelaşi sex în toate cele 50 de state din SUA (Imagine: Shutterstock)

Cea mai înaltă jurisdicţie americană a statuat cu cinci voturi la patru că, potrivit Constituţiei, statele nu pot interzice căsătoria între persoane de acelaşi sex. Curtea a mai stabilit că este necesar ca toate statele americane să recunoască documentele de căsătorie emise legal gay-ilor şi lesbienelor de către alte state.

Cele două probleme, care au fost dezbătute în aprilie, au fost aduse în faţa instanţei supreme de către cupluri gay şi lesbiene din statele Kentucky, Ohio, Tennessee, şi Michigan, care au pledat împotriva interzicerii de către unele state a căsătoriei între persoane de acelaşi sex sau a recunoaşterii documentelor de căsătorie emise cuplurilor gay sau lesbiene de către alte state.

În Statele Unite căsătoria este reglementată la nivelul statelor. Treizeci şi şase dintre cele 50 de state americane permit să se emită documente de căsătorie cuplurilor de acelaşi sex. Celelalte 14 state au interzis căsătoria gay fie prin legislaţie, fie prin refrendum.

Avocaţii la Curte ai celor două părţi au dezbătat dacă principiile federalismului permit sau nu statelor să definească mariajul drept o chestiune de politică publică sau dacă mariajul este sau nu un drept fundamental în virtutea Constituţiei americane.

Statele au argumentat că interdicţiile pe care le-au impus căsătoriei între persoane de acelaşi sex - prin definirea căsătoriei drept o uniune între un bărbat şi o femeie de către o majoritate de legiuitori sau alegători - sunt o problemă de politică publică. Statele au afirmat că au dreptul să definească mariajul astfel încât să promoveze procreerea şi să furnizeze un mediu sigur pentru copii.

Ele au afirmat, de asemenea, că numeroase state au organizat o dezbatere puternică cu privire la definirea căsătoriei şi au argumentat că, impunând ţării o definiţie naţională "uniformă" a căsătoriei, Curtea Supremă ar afecta această dezbatere.

Curtea Supremă s-a pronunţat ultima dată în 2013 în legătură cu o problemă majoră privind căsătoria gay.  Ea a anulat atunci o prevedere din legea apărării căsătoriei (DOMA) din 1996. Prin acea decizie Curtea stabilea că cuplurile de acelaşi sex căsătorite în state care permiteau căsătoria gay au dreptul la prestaţii federale privind căsătoria.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici