Declaraţia liderilor G20, la finalului summitului din Bali: deplângem în termenii cei mai fermi agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi cerem retragerea completă şi necondiţionată a Rusiei

  • Liderii G20 au emis o declaraţie comună, afirmând că este esenţial să se respecte dreptul internaţional şi sistemul multilateral care protejează pacea, la încheierea summitului de la Bali.
  • Declaraţia emite şi un avertisment: „utilizarea sau ameninţarea cu utilizarea armelor nucleare este inadmisibilă. Rezolvarea paşnică a conflictelor, eforturile de soluţionare a crizelor, precum şi diplomaţia şi dialogul, sunt vitale. Era de astăzi nu trebuie să fie cea a războiului”.
1073 afișări
Imaginea articolului Declaraţia liderilor G20, la finalului summitului din Bali: deplângem în termenii cei mai fermi agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei şi cerem retragerea completă şi necondiţionată a Rusiei
Liderii de au declarat că „deplâng în termenii cei mai fermi agresiunea rusă împotriva Ucrainei”.
 
Nu este clar dacă această declaraţie oficială a fost agreată de toţi membrii, dar, având în vedere că Rusia este membră a G20, pare puţin probabil, notează The Guardian.
 
În declaraţia oficială se spune că majoritatea membrilor au condamnat războiul, dar „au existat şi alte opinii”.
 
În mod normal, un comunicat comun al G20 ar trebui să fie aprobat de toate părţile, dar, având în vedere că un acord părea puţin probabil, gazda summitului - Indonezia - a făcut presiuni pentru o declaraţie a liderilor.
 
În declaraţie se mai spune că băncile centrale ale membrilor vor continua să calibreze în mod corespunzător ritmul de înăsprire a politicii monetare.
 
Războiul din Ucraina, se subliniază în declaraţie, „cauzează suferinţe umane imense şi exacerbează fragilităţile existente în economia globală - constrângând creşterea economică, crescând inflaţia, perturbând lanţurile de aprovizionare, sporind insecuritatea energetică şi alimentară şi crescând riscurile pentru stabilitatea financiară”.
 
Marţi, ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a fost citat de agenţia de ştiri rusă Tass: „Occidentul a adăugat fraza „multe delegaţii au condamnat Rusia”, [dar] am remarcat că au fost prezentate şi puncte de vedere alternative”.
 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici