Democraţii îşi asigură o majoritate confortabilă în Congresul american

Democraţii şi-au asigurat o majoritate confortabilă marţi seara în Congresul american, în timp ce Barack Obama a fost ales primul preşedinte de culoarecandidatul democrat al Statelor Unite.

16 afișări
Imaginea articolului Democraţii îşi asigură o majoritate confortabilă în Congresul american

Democraţii îşi asigură o majoritate confortabilă în Congresul american (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Conform posturilor CBS, CNN, ABC şi Fox, Obama a depăşit cu mult pragul de 270 de mari electori necesari pentru a ajunge la Casa Albă.

În acelaşi timp, majoritatea democrată din Senat şi Camera Reprezentanţilor a fost consolidată în mod semnificativ în raport cu alegerile de la jumătatea mandatului, din 2006.

"În această seară, avem un mandat. Nu un mandat pentru un partid sau o ideologie, ci cu adevărat un mandat pentru schimbare, pentru speranţă", a declarat Harry Reid, liderul majorităţii democrate din Senat.

În Senat, democraţii depăşesc, adjudecându-şi cinci mandate care fuseseră deţinute de republicani, pragul de 51 de mandate, potrivit proiecţiilor posturilor de televiziune americane.

Din 2006, cei 49 de democraţi din Camera superioară votau în majoritatea cazurilor cu cei doi congresmeni independenţi pentru a ajunge la o majoritate. De acum, ei vor dispune de propria majoritate.

Printre noii aleşi, democratul Mark Warner câştigă un mandat în Virginia, ocupat de mult timp de republicanul John Warner (nu există nici o legătură de rudenie între cei doi), care se retrage anul acesta.

Jeanne Shaheen a câştigat în New Hampshire în faţa senatorului republican John Sununu, care o învinsese în 2002.

O altă femeie, Kay Hagan, în Carolina de Nord, a învins-o pe Elizabeth Dole, din partea republicanilor, soţia fostului candidat republican la prezidenţiale Bob Dole. Ceilalţi doi sunt Tom Udall în New Mexico şi Mark Udall - vărul său - în Colorado.

Alegătorii americani s-au prezentat marţi la urne pentru a-şi alege preşedintele şi a reînnoi 35 dintre cele 100 de mandate de senator, precum şi cele 435 de mandate din Camera Reprezentanţilor.

Totuşi, conform ultimelor proiecţii ale posturilor de televiziune care situează noua majoritate democrată la 54 de mandate, aceasta nu va atinge pragul minim de 60 de mandate necesar pentru a împiedica opoziţia să utilizeze metoda obstrucţiei sistematice, sau "filibuster", o procedură care le oferă senatorilor dreptul de a bloca sau de a întârzia unele voturi.

În Camera Reprezentanţilor, conform primelor rezultate disponibile marţi seara, democraţii erau de asemenea pe punctul de a-şi consolida majoritatea actuală de 235 de democraţi faţă de 199 de republicani.

Ei ar putea câştiga între 27 şi 33 de mandate, ceea ce ar reprezenta o majoritate de peste 60 la sută din Cameră.

Noua majoritate ar trebui să îl ajute pe preşedintele Barack Obama să adopte reforme, precum cea a asigurării de sănătate. Totuşi, Congresul se poate opune preşedintelui chiar dacă au aceeaşi afiliere politică.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici