Departamentul Justiţiei vrea clasificarea unor informaţii despre percheziţia în reşedinţa lui Trump

Departamentul Justiţiei din Statele Unite cere secretizarea unor fragmente ale unui document utilizat pentru justificarea mandatului care a permis percheziţia în reşedinţa din Florida a fostului preşedinte Donald Trump, informează site-ul Politico.com.

863 afișări
Imaginea articolului Departamentul Justiţiei vrea clasificarea unor informaţii despre percheziţia în reşedinţa lui Trump

Sursa foto: Profimedia

Reprezentanţii Departamentului Justiţiei vor redactarea şi secretizarea rechizitoriului Biroului Federal de Investigaţii (FBI), argumentând că trebuie protejate surse şi metode de lucru în investigaţia penală privind "documentele ultraclasificate" descoperite în reşedinţa lui Donald Trump din Mar-a-Lago, situată în Palm Beach, statul Florida.

Departamentul Justiţiei de la Washington a confirmat că au fost trimise unei instanţe judiciare propuneri de redactare şi clasificare a unor fragmente ale rechizitoriului utilizat în emiterea mandatului de percheziţie. "Statele Unite au depus o cerere de plasare sub clasificare (...) Departamentul Justiţiei refuză respectuos orice alt comentariu, pe durata deliberărilor instanţei", a declarat purtătorul de cuvânt Anthony Coley.

Săptămâna trecută, judecătorul Bruce Reinhart a semnalat intenţia de a face publice unele fragmente ale rechizitoriului, dar a sugerat că nu va pemrite dezvăluirea de informaţii despre surse şi metode.

Donald Trump cere publicarea tuturor documentelor invocate pentru emiterea mandatului de efectuare a percheziţiei la reşedinţa sa pe 8 august. Agenţii FBI au colectat 33 de articole în cursul percheziţiei efectuate în reşedinţa lui Donald Trump din Mar-a-Lago (Florida), inclusiv 11 seturi de documente clasificate. Însă Trump susţine că documentele fuseseră declasificate de el în timp ce era preşedinte. Investigaţia este separată de cea privind violenţele produse la sediul Congresului pe 6 ianuarie 2021.

Agenţii federali care au efectuat percheziţia în reşedinţa lui Donald Trump au acţionat în baza unui mandat emis pentru investigarea unor potenţiale infracţiuni comise prin încălcarea Legii privind Spionajul, care interzice deţinerea neautorizată de informaţii despre securitatea naţională. De asemenea, sunt suspectate încălcări ale unei legi federale care interzice ascunderea unui document sau obstrucţionarea unei anchete guvernamentale, precum şi ale unui regulament care interzice mutarea neautorizată de materiale guvernamentale.

Donald Trump a cerut acţiuni de reducere a tensiunilor, în contextul ameninţărilor la adresa autorităţilor federale după percheziţia efectuată în reşedinţa sa, dar a criticat operaţiunea Departamentului Justiţiei şi a Biroului Federal de Investigaţii.

Fostul preşedinte a sugerat că agenţii FBI ar fi putut planta probe împotriva sa în timpul percheziţiei şi crede că preşedintele Joseph Biden a ştiut de operaţiune, deşi Casa Albă a negat acest lucru. Trump a cerut Biroului Federal de Investigaţii să returneze documente cu caracter privat sau vizate de privilegiul executiv care ar fi fost colectate în timpul percheziţiei.

Numeroşi politicieni republicani, inclusiv fostul vicepreşedinte Mike Pence, au criticat descinderea FBI la reşedinţa lui Trump. Casa Albă susţine că preşedintele Biden a aflat "din relatările publice" despre percheziţii. Procurorul general al Statelor Unite, Merrick Garland, a declarat că, deşi nu a fost o decizie "uşoară", el a aprobat personal mandatul de percheziţie la reşedinţa fostului preşedinte Donald Trump.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici