Diferenţă de un mandat între Kadima şi Likud la alegerile din Israel - rezultate finale

Partidul Kadima (centru-dreapta), condus de Tzipi Livni, a depăşit cu un mandat Partidul Likud (dreapta) al lui Benjamin Netanyahu, potrivit rezultatelor finale ale numărării voturilor, a anunţat miercuri Comisia Electorală Centrală.

34 afișări
Imaginea articolului Diferenţă de un mandat între Kadima şi Likud la alegerile din Israel - rezultate finale

Diferenţă de un mandat între Kadima şi Likud la alegerile din Israel - rezultate finale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Kadima a obţinut 28 de locuri (faţă de 29 în fostul Legislativ), Likud 27 (faţă de 12 deţinute anterior), formaţiunea de extremă dreaptă Yisrael Beiteinu 15 (faţă de 11 la ultimele alegeri), Partidul Muncii 13 (având 19 în fostul Parlament) şi partidul ultra-ortodox Shass 11 (faţă de 12).

Numărătoarea nu cuprinde votul celor 175.000 de militari, care se va încheia joi. Potrivit analiştilor, aceste voturi, reprezintă circa cinci sau şase mandate şi nu vor afecta decât într-o mică măsură rezultatele scrutinului.

Cu sprijinul extremei drepte şi a formaţiunilor religioase, Netanyahu pare în poziţia cea mai favorabilă pentru formarea unei coaliţii guvernamentale, pe baza unei majorităţi de 65 de deputaţi din cei 120. Livni dispune teoretic de sprijinul a numai 55 de deputaţi.

Printre aceştia se află 11 deputaţi ai partidelor arabe împreună cu care Livni refuză să formeze o alianţă în vederea formării unei coaliţii guvernamentale.

Cei doi candidaţi la funcţia de premier şi-au proclamat victoria marţi seara. Netanyahu s-a declarat "convins că va fi viitorul premier".

"Poporul s-a exprimat clar, tabăra naţională, condusă de Likud, dispune de un avans net", a declarat acesta în faţa susţinătorilor săi.

"Poporul a ales Kadima", a proclamat la rândul său Livni. "Trebuie să respectăm decizia alegătorilor, decizia urnelor şi să ne alăturăm unui Guvern de uniune naţională sub îndrumarea noastră", a adăugat ea, referindu-se în special la Partidul Likud, condus de Netanyahu.

În această configuraţie, formaţiunea de extremă dreaptă condusă de Avigdor Lieberman se află într-o postură favorabilă întrucât, fără sprijinul său, nici o coaliţie nu este posibilă.

"Am dorit întotdeauna un Guvern naţional, un Guvern de dreapta şi sper că vom reuşi", a declarat Liberman sugerând preferinţa pentru o coaliţie cu Likud.

Preşedintele Shimon Peres va începe săptămâna viitoare consultările cu toate partidele reprezentate în Parlament. Trebuie să desemnăm ulterior un deputat, care are cea mai mare şansă de a constitui o majoritate.

Acest parlamentar dispune de o perioadă de 28 de zile, care poate fi prelungită cu 14 zile pentru a îndeplini această misiune.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici