Discurs acid al lui Erdogan. El avertizează Grecia că rachetele turceşti pot lovi Atena

Turcia a avertizat Grecia că o rachetă ar putea lovi capitala elenă dacă "nu îşi păstrează calmul" şi se înarmează, intensificându-şi şi mai mult retorica împotriva Greciei.

1422 afișări
Imaginea articolului Discurs acid al lui Erdogan. El avertizează Grecia că rachetele turceşti pot lovi Atena

"Acum am început să ne fabricăm propriile rachete", a declarat preşedintele turc Recep Tayyip Erdoğan în timpul unui discurs susţinut duminică la Samsun, în nordul Turciei. "Bineînţeles, această producţie îi sperie pe greci. Când spui <Tayfun>, grecii se sperie şi spun: <Va lovi Atena>. Ei bine, bineînţeles că o va face".

Tayfun este o rachetă balistică cu rază scurtă de acţiune dezvoltată de Turcia. Racheta, care a fost testată în octombrie deasupra Mării Negre, a lovit o ţintă la o distanţă de aproximativ 560 de kilometri, o rază de acţiune mai mult decât dublă faţă de cea a rachetelor actuale din arsenalul Turciei, informează POLITICO.

"Dacă nu vă păstraţi calmul, dacă încercaţi să cumpăraţi ceva pentru a vă înarma, din America până în insule, o ţară ca Turcia nu va fi un spectator. Trebuie să facă ceva", a adăugat Erdoğan.

Turcia şi-a intensificat retorica împotriva Greciei în ultimele luni, pe fondul a ceea ce Ankara consideră a fi o consolidare militară tot mai mare pe insulele greceşti din Marea Egee, aflate în apropierea coastei Turciei. Într-o ameninţare repetată şi subtil voalată, Erdoğan a spus: "Putem coborî brusc într-o noapte, când va veni momentul".

Săptămâna trecută, ministrul turc de externe Mevlüt Çavuşoğlu a avertizat Grecia să înceteze să mai militarizeze insulele din Marea Egee, în caz contrar Ankara "va lua măsurile necesare pe teren".

În ciuda faptului că sunt aliaţi în cadrul NATO, ţările vecine sunt în dezacord de zeci de ani din cauza mai multor dispute bilaterale, inclusiv a graniţelor maritime, a revendicărilor suprapuse asupra platformelor lor continentale şi a disputei de lungă durată privind Cipru.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici