Dispute între Administraţia Biden şi opoziţie privind datoria SUA / Yellen avertizează asupra efectelor

Administraţia Joseph Biden a avertizat, vineri, Camera Reprezentanţilor, intrată sub controlul opoziţiei republicane, că este necesară extinderea urgentă a limitei de îndatorare suverană, avertizând asupra efectelor economice masive, dar unii lideri republicani cer reducerea cheltuielilor federale.

617 afișări
Imaginea articolului Dispute între Administraţia Biden şi opoziţie privind datoria SUA / Yellen avertizează asupra efectelor

Agenţiile guvernamentele federale din Statele Unite vor atinge limita de îndatorare suverană pe 19 ianuarie, astfel că Administraţia de la Washington va începe să aplice "măsuri extraordinare" pentru evitarea intrării în incapacitate de plată, a anunţat vineri Janet Yellen, secretarul american al Trezoreriei, potrivit site-ului Axios.com.

Janet Yellen i-a trimis o scrisoare noului preşedinte al Camerei Reprezentanţilor, politicianul republican Kevin McCarthy, în care îi cere să aprobe urgent extinderea limitei de îndatorare suverană, avertizând asupra consecinţelor.

"Legea din decembrie 2021 a extins limita de îndatorare suverană la aproximativ 31.381 miliarde de dolari. După cum ştiţi, limita de îndatorare este volumul total de fonduri pe care Guvernul Statelor Unite este autorizat să îl împrumute pentru a îndeplini obligaţiile legale existente, inclusiv beneficiile pentru securitate socială şi medicală, salariile militarilor, dobânzile datoriei suverane, refinanţările şi alte plăţi. Vă scriu pentru a vă informa că începând de joi, 19 ianuarie 2023, datoria masivă a Statelor Unite este proiectată să atingă limita statutorie. Imediat ce va fi atinsă această limită, Departamentul Trezoreriei va trebui să înceapă aplicarea anumitor măsuri extraordinare pentru a evita intrarea Statelor Unite în incapacitatea de a-şi îndeplini obligaţiile de plată", afirmă Janet Yellen în scrisoarea trimisă vineri preşedintelui Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy.

"Este esenţial ca membrii Congresului să acţioneze în timp util pentru extinde sau a suspenda limita de îndatorare suverană. Imposibilitatea de a îndeplini obligaţiile guvernamentale ar genera daune ireparabile economiei SUA, nivelului de trai al tuturor cetăţenilor americani şi instabilitate financiară mondială. (...) Îndemn Congresul în mod respectuos să acţioneze rapid pentru a proteja întreaga încredere şi credibilitate a Statelor Unite", subliniază Janet Yellen.

Dezbaterea pe tema limitei de îndatorare suverană riscă să se amplifice în contextul în care Partidul Republican deţine majoritatea în Camera Reprezentanţilor. Congresmanul Steve Scalise, liderul grupului republican din Camera Reprezentanţilor, a semnalat, potrivit postului de televiziune CNBC, că vrea reducerea bugetului federal pentru a accepta extinderea limitei de îndatorare suverană. În acest context, se conturează dezbateri ample pe tema programelor de reformă în domeniile fiscal, social, energetic şi tehnologic elaborate de Administraţia Biden.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici