Doi ani de război: Liderii occidentali se află la Kiev pentru a-şi arăta sprijinul pentru Ucraina

Patru lideri occidentali au sosit sâmbătă la Kiev pentru a-şi arăta solidaritatea cu Ucraina, în ziua când se împlinesc doi ani de la invazia pe scară largă a Rusiei, care a costat zeci de mii de vieţi şi a devastat economia ţării, relatează Reuters..

459 afișări
Imaginea articolului Doi ani de război: Liderii occidentali se află la Kiev pentru a-şi arăta sprijinul pentru Ucraina

Doi ani de război: Liderii occidentali se află la Kiev pentru a-şi arăta sprijinul pentru Ucraina

Prim-miniştrii Italiei, Canadei şi Belgiei - Giorgia Meloni, Justin Trudeau şi Alexander De Croo - au călătorit împreună cu preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un tren de noapte din Polonia, ţară vecină Ucrainei.

Prezenţa lor subliniază angajamentul Occidentului de a ajuta Ucraina, chiar şi în condiţiile în care aceasta suferă din ce în ce mai multe lipsuri de provizii militare, ceea ce are un impact asupra performanţelor sale pe câmpul de luptă, unde Moscova obţine câştiguri teritoriale.

Von der Leyen a scris pe platforma de socializare X că se află la Kiev „pentru a sărbători rezistenţa extraordinară a poporului ucrainean”. Ea a adăugat: „Mai mult ca niciodată, suntem ferm alături de Ucraina. Din punct de vedere financiar, economic, militar şi moral. Până când ţara va fi în sfârşit liberă”.

Este de aşteaptat ca Meloni şi Trudeau să semneze pacte de securitate cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în timpul scurtei lor şederi, în conformitate cu acordurile încheiate recent cu Franţa şi Germania, care valorează miliarde de dolari.

Cu toate acestea, ajutorul de 61 de miliarde de dolari promis de preşedintele american Joe Biden este blocat de republicanii din Congres, aruncând o umbră lungă asupra speranţelor Kievului de a respinge armata rusă mult mai mare şi mai bine aprovizionată.

Biden va participa sâmbătă la o videoconferinţă a colegilor din Grupul celor şapte mari democraţii (G7), care va fi prezidată de Meloni, iar Zelenski va fi invitat să se alăture discuţiei.

Italia deţine preşedinţia rotativă a G7 şi a organizat această convorbire, afirmând că este vital să se conteste percepţia că Occidentul s-a plictisit de conflict şi că Rusia câştigă.

Atunci când tancurile şi infanteria rusească au trecut graniţa înainte de zorii zilei de 24 februarie 2022, cei 40 de milioane de ucraineni au sfidat aşteptările - şi cele mai bine puse la punct planuri ale Kremlinului - ţinându-i în loc şi împiedicând o înfrângere larg prezisă.

Dar, pe măsură ce războiul intră în al treilea an, eşecurile de pe frontul de est au făcut ca armata ucraineană să pară vulnerabilă.

Încercând să menţină atenţia Occidentului asupra Ucrainei, chiar dacă războiul dintre Israel şi Hamas domină titlurile de pe prima pagină a ziarelor, Zelenski a avertizat că Rusia, condusă de preşedintele Vladimir Putin, s-ar putea să nu se oprească la graniţele Ucrainei dacă va ieşi victorioasă.

Putin respinge astfel de afirmaţii ca fiind un nonsens. El prezintă războiul ca pe o luptă mai amplă cu Statele Unite, despre care elita de la Kremlin spune că urmăreşte să dezbine Rusia. Occidentul vede invazia ca pe un act de agresiune nejustificat care trebuie respins.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici