Video Doi diplomaţi români la Chişinău declaraţi persona non grata

Doi diplomaţi ai ambasadei României la Chişinău au fost declaraţi persona non grata pentru incompatibilitea activităţii lor cu statutul diplomatic deţinut.

1 afișare

Ambasadorul român la Chişinău, Filip Teodorescu, a fost convocat miercuri, la Ministerul moldovean de Externe, pentru a i se aduce la cunoştinţă că doi colaboratori diplomatici ai ambasadei României la Chişinău au fost declaraţi persona non grata, motivul fiind incompatibilitatea activităţii acestora cu statutul diplomatic deţinut, se arată într-un comunicat al instituţiei, citat de BASA-press.

Aceştia trebuie să părăsească teritoriul Republicii Moldova în decurs de 24 de ore.

Ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Lidia Guţu, a fost convocat la Chişinău pentru consultări, conform unui comunicat al Ministerului moldovean al Afacerilor Externe şi Integrării Europene.

Cei doi diplomaţi români de la Ambasada României la Chişinău, declaraţi persona non grata, sunt Luarenţiu Pintea - care ocupă funţia de secretar I - şi Vasile Nanea, consilierul cultural al misiunii diplomatice, au declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, surse diplomatice.

Premierul Tăriceanu a cerut Ministerului român de Externe să analizeze situaţia diplomaţilor ambasadei României de la Chişinău, declaraţi "persona non grata" pentru imcompatibilitate cu statutul diplomatic, şi să decidă măsurile care se impun într-o asemenea situaţie.

Solicitat de presă să comenteze cazul celor doi diplomaţi români declaraţi "persona non grata" la Chişinău, Tăriceanu a arătat că a fost pus la curent cu această situaţie.

"Vreau să spun că regret că - faţă de atitudinea autorităţilor române care este una de cooperare şi de susţinere a aspiraţiilor europene ale Republicii Moldova - autorităţile moldovene iau asemenea decizii. Am cerut Ministerul de Externe să facă o analiză pentru a decide care sunt măsurile care se impun într-o asemenea situaţie", a spus Tăriceanu.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, referindu-se la decizia Chişinăului, că "ne aflăm în zona unor provocări", dar că politica României este în continuare de sprijinire a românilor din R. Moldova.

"Sunt măsuri ale Guvernului de la Chişinău, aceste măsuri nu ne vor determina să restricţionăm accesul românilor din Republica Moldova peste frontieră. Consider că suntem în zona unor provocări. Dimpotrivă, voi cere insistent Guvernului să luăm măsuri, să facilităm tot mai mult accesul românilor la vize, la piaţa forţei de muncă în Uniunea Europeană şi la educaţie în România şi pe piaţa forţei de muncă din România", a spus Băsescu, răspunzând unei întrebări.

El a adăugat că măsurile luate de Chişinău nu schimbă cu nimic poziţia României faţă de Republica Moldova.

"Nu ne adresăm nici preşedinţilor, nici guvernelor din Republica Moldova, nici instituţiilor statului. Politica noastră este să-i sprijinim pe românii din Republica Moldova, pe toţi cei care vorbesc limba română", a spus Băsescu.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici