Doi jurnalişti belaruşi de la un post de radio ce emite din Polonia, arestaţi la Minsk

Doi jurnalişti belaruşi de la postul independent de radio Racja (Raţiune) au fost arestaţi vineri la Minsk, în urma unei manifestaţii legale, a anunţat duminică postul, care emite în limba belarusă de pe teritoriul Poloniei, îndemnând la "eliberarea lor şi la solidaritate" cu aceştia.

157 afișări
Imaginea articolului Doi jurnalişti belaruşi de la un post de radio ce emite din Polonia, arestaţi la Minsk

Doi jurnalişti belaruşi de la un post de radio ce emite din Polonia, arestaţi la Minsk (Imagine: Mediafax Foto)

Jurnaliştii Ghenadi Barbarîci şi Aleksandr Iaraşevici vor fi judecaţi luni de un tribunal, la Minsk, pentru "nesupunere faţă de ordinele forţelor belaruse de ordine", potrivit postului de radio.

Ei au fost arestaţi în timp ce realizau un reportaj despre manifestaţia, autorizată de către Minsk, marcând 27 de ani de la catastrofa de la Cernobîl, în Ucraina.

"Noi considerăm arestarea jurnaliştilor un caz inacceptabil de încălcare a dreptului la informare", scrie Eugeniusz Wappa, preşedintele postului de radio, într-un apel.

"Nu este prima oară când jurnalişti de la postul nostru de radio se confruntă cu obstacole în exercitarea meseriei lor", a subliniat el, şi fac "obiectul unor reprimări".

Postul de radio Racja emite începând din 1999 din oraşul Bialistok, în estul Poloniei, în apropiere de frontiera cu Belarusul, dar şi pe un site.

Finanţat de către Polonia, postul difuzează informaţii independente cu privire la regimul autoritar al preşedintelui Aleksandr Lukaşenko.

Belarusul este vizat de sancţiuni din partea Uniunii Europene (UE) pentru reprimarea opoziţiei. Această reprimare s-a agravat, apreciază cele 27 de state membre UE, după realegerea controversată a lui Lukaşnko, în 2010.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici