Doi morţi şi opt răniţi în atentatul sinucigaş de la Teheran - GALERIE FOTO

Două persoane au fost ucise şi alte opt rănite în atacul cu bombă comis la mausoleul imamului Rudollah Khomeini din sudul Teheranului, relatează televiziunea publică iraniană, Press TV, în pagina electronică.

20 afișări
Imaginea articolului Doi morţi şi opt răniţi în atentatul sinucigaş de la Teheran - GALERIE FOTO

Doi morţi şi opt răniţi în atentatul sinucigaş de la Teheran (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

GALERIE FOTO

Autorul atacului sinucigaş a murit în explozia care a afectat partea de nord a mausoleului fondatorului Republicii islamice, imamul Khomeini.

Cei opt pelerini răniţi au fost transportaţi la spital.

Ayatollahul Khomeini a fost părintele Revoluţiei islamice care l-a înlăturat de la putere pe Şahul Iranului în 1979. El este considerat fondatorul Republicii islamice Iran.

Câteva mii de persoane au încercat să intre sâmbătă într-una din pieţele din Teheran unde urma să aibă loc o manifestaţie a opoziţiei, dar au fost împiedicate însă în acest demers de poliţia puternic înarmată, au declarat martorii oculari.

Potrivit Sky News, martorii oculari susţin că erau aproximativ 3.000 de persoane, reunite în apropiere de Piaţa Revoluţiei (Enqelab), care scandau "Moarte dictatorului!" şi "Moarte dictaturii!".

Poliţia a ţinut manifestanţii la distanţă aruncând două grenade lacrimogene, potrivit martorilor oculari.

Mass-media de stat din Iran anunţa sâmbătă că cele două manifestaţii de amploare care urmau să aibă loc la Teheran au fost anulate, dar CNN nu a obţinut o confirmare independentă a acestor informaţii. Multe persoane de pe reţelele de socializare precum Twitter afirmau că vor continua protestele, aşa cum a fost stabilit.

Într-o intervenţie-cheie, Ghidul suprem iranian Ali Khamenei a confirmat vineri victoria preşedintelui ultraconservator Mahmoud Ahmadinejad, contestat de candidaţii învinşi, care denunţă nereguli grave. El a exclus posibilitatea unor fraude masive şi a cerut încetarea oricărei manifestaţii.

Poliţia iraniană avertizează că toţi organizatorii manifestaţiilor ilegale vor fi arestaţi

Sâmbătă, Ministerul de Interne şi poliţia au subliniat că orice manifestaţie este interzisă pe întreg teritoriul ţării şi au avertizat că autorităţile vor urmări cu fermitate ca interdicţia să fie respectată.

"Nici o autorizaţie nu a fost acordată pentru reuniuni şi manifestaţii pe teritoriul ţării", a declarat ministerul.

Poliţia a avertizat, la rândul său, că toţi organizatorii de manifestaţii ilegale vor fi arestaţi şi urmăriţi în justiţie.

"Subliniem că poliţia va acţiona cu hotărâre împotriva oricărei manifestaţii sau protest ilegale", a declarat Ahmad Reza Radan, adjunctul comandantului poliţiei pentru televiziunea de stat.

Şeful poliţiei, Ahmadi Maghadam, l-a avertizat într-o scrisoare pe Moussavi că orice manifestaţie va fi "reprimată ferm", potrivit agenţiei Isna.

Consiliul Gardienilor, dispus la o renumărare a 10 la sută din urnele de vot

Doi dintre cei trei candidaţi învinşi la alegerile prezidenţiale din 12 iunie, Moussavi, un conservator moderat, şi reformatorul Mehdi Karubi, au boicotat sâmbătă o reuniune prevăzută la Consiliul Gardienilor, care trebuie să valideze scrutinul şi să analizeze plângerile acestora.

Singurul care a participat la întrunire a fost conservatorul Mohsen Rezai, potrivit unei surse a Consiliului, citată de agenţia Ilna.

Consiliul Gardienilor s-a declarat dispus la renumărarea buletinelor din 10 la sută din urnele de vot, alese "la întâmplare" de pe tot teritoriul ţării, în prezenţa candidaţilor, potrivit purtătorului de cuvânt al acestuia.

Jurnalist reformator, arestat

În timp ce presa străină a fost supusă în ultimele zile unor numeroase restricţii, redactorul-şef al cotidianului reformator iranian Etemad Melli, condus de Mehdi Karubi, a fost arestat sâmbătă, la domiciliul său, de persoane necunoscute, potrivit unuia dintre colegii săi.

Avertizarea ayatollahului Khamenei a provocat îngrijorare în rândul ţărilor occidentale, care au cerut Teheranului să dea dovadă de moderaţie.

La Washington, preşedintele Barack Obama a avertizat că "lumea urmăreşte" comportamentul Iranului în această criză.

Liderii Uniunii Europene le-au cerut autorităţilor iraniene să garanteze "dreptul tuturor iranienilor de a se reuni şi de a se exprima paşnic" şi să "se abţină de la folosirea forţei împotriva manifestanţilor paşnici".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici