Donald Trump ameninţă cu întreruperea asistenţei financiare pentru palestinieni

Preşedintele american Donald Trump a avertizat, joi, că poate decide întreruperea asistenţei financiare acordate Autorităţii Palestiniene, întrucât palestinienii "nu l-au respectat" pe vicepreşedintele american Mike Pence şi refuză să participe la discuţiile de pace, relatează site-ul The Guardian.

411 afișări
Imaginea articolului Donald Trump ameninţă cu întreruperea asistenţei financiare pentru palestinieni

Donald Trump ameninţă cu întreruperea asistenţei financiare pentru palestinieni

Recent, liderul Autorităţii Palestiniene, Mahmud Abbas, a refuzat o întrevedere cu Mike Pence, aflat în vizită oficială în Israel. Abbas a declarat că palestinienii nu mai pot accepta SUA ca mediator, după ce Administraţia Trump a recunoscut Ierusalimul drept capitală a Israelului şi va muta ambasada americană de la Tel Aviv la Ierusalim.

Prezent la Forumul Economic Mondial de la Davos, în Elveţia, Donald Trump a declarat: "Respectul trebuie să fie arătat SUA, altfel nu vom merge mai departe. Nu ne-au respectat în urmă cu o săptămână prin faptul că nu au vrut să-l întâlnească pe vicepreşedintele nostru. De ce ar trebui să facem ceva pentru ei de vreme ce ei nu fac nimic pentru noi?".

Trump a adăugat că SUA ar putea să întrerupă asistenţa financiară acordată pentru programe economice şi de securitate ale Autorităţii Palestiniene, în cazul în care regimul de la Ramallah nu va reveni la discuţiile de pace.

"Acei bani, sute de milioane, sunt pe masă acum, dar nu vor ajunge la ei dacă refuză să dialogheze şi să negocieze pacea. Pot să vă spun că Israelul doreşte obţinerea păcii, iar ei [palestinienii] trebuie să vrea pacea, de asemenea, în contrar nu vom mai avea nicio legătură cu ei", a mai spus preşedintele american, în cadrul unei conferinţe comune cu premierul israelian Benjamin Netanyahu.

La 17 ianuarie, Administraţia Donald Trump a reţinut 65 de milioane de dolari din contribuţia SUA către Agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni, cerând instituţiei să întreprindă o "reexaminare fundamentală".

Tot la Davos, liderul de la Casa Albă şi-a apărat decizia de a recunoaşte Ierusalimul drept capitală a Israelului, anunţ criticat dur de ONU şi UE.

"Israelul a susţinut mereu Statele Unite, aşa că decizia privind Ierusalimul a fost o chestiune de onoare. Prin faptul că am scos Ierusalimul de la masa negocierilor, nu trebuie să mai vorbim despre acest lucru. Ei [palestinienii] nu au trecut niciodată de chestiunea Ierusalimului", a mai spus Trump.

Un purtător de cuvânt al lui Mahmud Abbas a precizat că palestinienii nu se vor întâlni cu administraţia SUA până la retragerea deciziei privind Ierusalimul, adăugând că "faptul că nu vrei să-l întâlneşti pe asupritorul tău nu este un semn al lipsei de respect, este un semn al stimei de sine".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici