Două avioane ruse duc ajutoare în Siria şi ar putea evacua ruşi

Două avioane ruse încărcate cu ajutoare umanitare au decolat marţi dimineaţa spre Latakia, în nord-vestul Siriei, şi ar putea permite evacuarea unor ruşi care vor să părăsească această ţară devastată de un conflict armat, a anunţat Ministerul rus pentru Situaţii de Urgenţă.

279 afișări
Imaginea articolului Două avioane ruse duc ajutoare în Siria şi ar putea evacua ruşi

Două avioane ruse duc ajutoare în Siria şi ar putea evacua ruşi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Un avion de tip Iliuşin-62 şi unul de tip Iliuşin-76 care transportă în total 46 de tone de ajutoare, au decolat marţi dimineaţa de la periferia Moscovei spre aeroportul din Latakia, a anunţat ministerul într-un comunicat.

O purtătoare de cuvânt a ministerului, Irina Rosius, a declarat pentru agenţia Itar-Tass că avioanele transportă ajutor umanitar, corturi, generatoare elevtrice şi veselă. Ele urmează să aterizeze la Latakia, un fief al regimului preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

"Ulterior, cetăţeni ruşi şi din ţări membre ale Comunităţii Statelor Independente (CSI, fosta Uniune Sovietică mai puţin cele trei state baltice şi Georgia) care doresc să părăsească această ţară vor putea să plece la bordul aceloraşi avioane", a continuat ea.

La 23 ianuarie, Rusia a repatriat deja 77 de ruşi care locuiau în Siria, în principal femei şi copii, la bordul unor avioane închiriate de către Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă pentru a aduce ajutor umanitar, dar la Beirut, în Liban, ci nu în Siria.

Singura mare putere care mai întreţine relaţii strânse cu Damascul, Moscova a blocat, până în prezent, împreună cu China, toate proiectele de rezoluţie ale Consiliului de securitate al ONU de condamnare a preşedintelui Bashar al-Assad.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici