Două comisii ale Parlamentului European se opun să eticheteze gazul şi energia nucleară ca fiind investiţii favorabile climei

Două comisii ale Parlamentului European au susţinut marţi o încercare de a împiedica UE să eticheteze gazele naturale şi energia nucleară ca fiind investiţii favorabile climei, pregătind astfel terenul pentru un vot în plenul parlamentului privind respingerea sau nu a normelor luna viitoare.

296 afișări
Imaginea articolului Două comisii ale Parlamentului European se opun să eticheteze gazul şi energia nucleară ca fiind investiţii favorabile climei

Comisia de mediu şi cea economică ale Parlamentului au sprijinit o rezoluţie care încearcă să blocheze un plan al Comisiei Europene de a include gazul şi energia nucleară în taxonomia Uniunii Europene - un sistem de etichetare pentru investiţii "durabile", conceput pentru a orienta capitalul privat către cele care sprijină obiectivele privind schimbările climatice, potrivit Reuters.

Ţările UE şi legislatorii sunt împărţiţi cu privire la faptul că aceşti combustibili sunt suficient de ecologici pentru a merita această etichetă, reflectând dezacorduri mai largi cu privire la modul în care Europa ar trebui să îndeplinească obiectivele climatice, şi ar putea respinge propunerea UE.

Plenul Parlamentului European va vota asupra rezoluţiei la începutul lunii iulie. Sprijinul a cel puţin jumătate din cei 705 deputaţi ar bloca normele privind gazele şi energia nucleară.

Rezoluţia afirmă că gazele şi energia nucleară nu pot fi considerate durabile în baza legislaţiei UE existente, iar etichetarea lor ca fiind ecologice ar crea confuzie pentru investitori. Marţi, rezoluţia a fost adoptată cu 76 de voturi pentru şi 62 împotrivă. 

"Suntem deja lipsiţi de bani şi avem nevoie de fiecare euro pentru energia solară şi eoliană", a declarat deputatul ecologist german Michael Bloss, care a susţinut rezoluţia.

Preşedintele Comisiei pentru mediu, Pascal Canfin, s-a numărat printre cei care s-au opus, arătând spre normele propuse, care consideră că gazul şi energia nucleară sunt prietenoase cu clima, cu menţiunea că acestea sunt "activităţi de tranziţie" care nu pot fi încă făcute complet ecologice.

"Acest act delegat este, prin urmare, în cele din urmă, în conformitate cu realitatea opţiunilor disponibile pentru a se îndrepta spre neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon", a declarat Canfin, un deputat francez.

Invazia Ucrainei de către principalul furnizor de gaze naturale, Rusia, a accentuat diviziunile cu privire la dependenţa de gaze. Ţările din Europa de Est au declarat că investiţiile în gaz sunt necesare pentru a înlocui cărbunele mai poluant, în timp ce alţii spun că etichetarea gazului care emite CO2 ca fiind sustenabil subminează eforturile de reducere a schimbărilor climatice.

Între timp, statele pro-nucleare, inclusiv Franţa şi România, consideră că sursa de energie fără CO2 este crucială pentru atingerea obiectivelor climatice, în timp ce oponenţii, cum ar fi Germania, invocă preocupările legate de eliminarea deşeurilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici