Două kilograme de uraniu de contrabandă, descoperite într-un garaj din Chişinău - Mediafax

Două kilograme de uraniu de contrabandă, descoperite într-un garaj din Chişinău

Două kilograme de uraniu de contrabandă au fost descoperite într-un garaj din Chişinău, o cantitate ce reprezintă a opta parte dintr-o bombă atomică, valoarea lotului fiind estimată la nouă milioane de euro, relatează Pro TV Chişinău.

48 afişări

Autorităţile din Republica Moldova au arestat treisuspecţi în urma descoperirii, într-un garaj din Chişinău,a 1,8 kilograme de uraniu 238, aceştia fiind cercetaţi anterior deautorităţile moldovene, ruse şi române pentru diverse infracţiuni,informează un comunicat oficial.

Ministerul moldovean al Afacerilor Interne (MAI) precizează,într-un comunicat publicat marţi pe site-ul său, că, la 15 iunie,Direcţia de Investigare a Fraudelor a Departamentului de poliţie aînceput urmărirea unui grup criminal organizat care, potrivitinformaţiilor, căuta un canal de comercializare în ţările cu cereresporită a materialelor radioactive, respectiv uraniu 238.Cantitatea de 1,8 kilograme de uraniu 238 a fost introdusă în ţarăprin contrabandă, iar infractorii intenţionau să-l comercializezela preţul de nouă milioane de euro.

 

Şapte persoane au intrat în vizorul poliţiei, toate domiciliateîn municipiul Chişinău, dintre care o persoană, neidentificatădeocamdată, originară din regiunea transnistreană.

Trei suspecţi, cu antecedente penale, se află în arestulpoliţiei. Anterior, aceştia au fost traşi la răspunderepenală de autorităţile din Republica Moldova, Federaţia Rusă şiRomânia pentru diverse infracţiuni, inclusiv pentru păstrarea şicomercializarea substanţelor radioactive, precizează comunicatulMAI.

De asemenea, s-a stabilit că două persoane din grupare suntfoşti angajaţi ai MAI, în prezent pensionari, deţinând grad specialde maior şi locotenent-colonel de poliţie.

În baza materialelor de la angajaţii MAI, Procuratura Generală ainiţiat două cauze penale, pentru contrabandă şi respectivfabricarea, procurarea, prelucrarea, păstrarea, transportarea,folosirea sau neutralizarea substanţelor explozive ori amaterialelor radioactive.

Pe parcursul anchetei, au fost efectuate două achiziţiicontrolate de material radioactiv, în cantitate totală de 0,075grame, care au fost expediate pentru expertizare, prin intermediulAmbasadei SUA, organelor competente din această ţară. Ca rezultat,oficialii din SUA au confirmat faptul că substanţa achiziţionatăeste un produs radioactiv de tip uraniu 238.

La 20 iulie 2010, în municipiul Chişinău, au fost reţinuţi înflagrant delict suspecţii în acest dosar, de la care au fostridicate 1,8 kilograme de uraniu 238.

La examinarea materialului radioactiv au participat patruexperţi străini din SUA, angajaţi ai Serviciului SituaţiiExcepţionale a MAI, Ministerului Apărării şi ai Agenţiei Naţionalede Reglementare a Activităţii Nucleare şi Radiologice.

Au fost efectuate 12 percheziţii la domiciliile şi alteîncăperi auxiliare ce aparţin suspecţilor. Prin urmare, îngarajul ce aparţine cetăţeanului Sajin Sergiu, au fost depistate şiridicate 620 de cartuşe pentru automat AK 74 şi un pistol PM; ogrenadă de luptă de model F1 cu focos; un pistol confecţionat înmod artizanal şi un revolver; plăci de înmatriculare a mijloacelorde transport, paşapoarte de tip sovietic şi 3300 de facturi fiscalede evidenţă strictă, se mai menţionează în comunicat.

Potrivit specialiştilor de la Agenţia Naţională de Reglementarea Activităţii Nucleare şi Radiologice şi Serviciul SituaţiiExcepţionale a MAI, uraniul 238 poate fi folosit în industriapaşnică nucleară, la fabricarea combustibilului pentru staţiileatomo-electrice, reactoare de cercetări, precum şi în scopurimilitare la confecţionarea armelor de distrugere în masă, înfuncţie de coeficientul de îmbogăţire.

La solicitarea autorităţilor moldovene, Centrul Atomic deInvestigaţii din Germania urmează să efectueze expertizaspecializată pentru a stabili procentul de îmbogăţire şi ţara deorigine a produsului. Materialul radioactiv a fost depozitatîntr-un container special şi luat sub pază.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
R.MOLDOVA ,
URANIU ,
chişinău

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.