Douăsprezece veşti bune în 2015

Anul 2015 a fost marcat de evenimente triste sau chiar tragice, însă a adus şi câteva veşti bune, pierdute în actualitatea sumbră sau pur şi simplu uitate, precum descoperirea unui nou antibiotic, o auroră boreală sau salvarea unor refugiaţi.

1682 afișări
Imaginea articolului Douăsprezece veşti bune în 2015

Douăsprezece veşti bune în 2015

Le Monde prezintă, în pagina electronică, o selecţie de ”veşti bune” - câte una în fiecare lună a anului 2015.

IANUARIE: Un nou antibiotic

Un nou antibiotic eficient împotriva bacteriilor rezistente la tratament a fost descoperit de către o echipă de cercetători americani şi germani. Descoperirile sunt rare în această categorie de medicamente, puţin rentabile pentru actorii din industrie, în contextul în care tulpini bacteriene rezistente au proliferat.

FEBRUARIE: iPhone se deschide către diversitate

Apple a anunţat apariţia unei noi game de emoticoane, nişte pictograme mici care reprezintă o emoţie sau o stare de spirit, pentru iPhone-urile şi iPad-urile sale: aceste emoji (termenul japonez) propun diverse culori ale pielii. O petiţie online semnată de peste patru mii de persoane protesta faţă de lipsa reprezentării altor etnii printre cele aproximativ 800 de "smileys" pe care le propunea anterior compania.

MARTIE: Un avion solar pleacă într-un tur al lumii.

Avionul Solar Impulse 2 a decolat de la Abu Dhabi, în Emiratele Arabe Unite (EAU), într-un tur al lumii fără precedent, propulsat doar de energia solară, cu scopul de a promova tehnologiile curate.

APRILIE: Întâlnire oficială între Barack Obama şi Raul Castro

Barack Obama şi Raul Castro au participat la un tête à tête istoric, în 11 aprilie, la Panama, după 54 de ani de Război Rece. Cei doi şefi de stat s-au întâlnit cu ocazia Summitului Americilor.

MAI: "N-am fost niciodată atât de aproape de a păşi pe Marte"

Charles Bolden, şeful Agenţiei spaţiale americane (NASA) anunţă: ”Suntem pe drumul cel bun pentru a putea trimite astronauţi americani pe Marte, în anii 2030 (...). Eu cred că nu am fost niciodată atât de aproape de (acest) obiectiv în istoria civilizaţiei umane". O declaraţie inedită, în opinia unor specialişti.

IUNIE: Auroră boreală în Normandia

O auroră boreală roşie, vizibilă din spaţiu, a fost observată şi în Normandia, un fenomen rar, care s-a produs din cauza unor rafale de vânt solar puternice (care intră în coliziune cu atmosfera terestră mai degrabă deasupra polilor magnetici, de obicei).

IULIE: Remisiune HIV

O franţuzoiacă în vârstă de 18 ani, infectată cu virusul HIV care provoacă SIDA în timpul sarcinii mamei sale, a fost declarată în remisiune, după ce i-a fost administrat un tratament antiviral până la vârsta de şase ani. Ulterior, tratamentul a fost oprit.

AUGUST: Familie de refugiaţi salvată

O familie de migranţi sirieni - a cărei fotografie, în care tatăl îşi strânge plângând în braţe fiica la sosirea pe Insula elenă Kos, a făcut înconjurul lumii - a fost reunită la Berlin, unde locuieşte şi acum.

SEPTEMBRIE: Papa Francisc în vizită în Statele Unite

Preşedintele Barack Obama îl primeşte pe Papa Francisc la Casa Albă, în prima vizită pe care Suveranul Pontif o face în Statele Unite.

OCTOMBRIE: Canada îşi apără bolnavii

Statul canadian a decis să se opună politicii tarifare a unui laborator farmaceutic american, Alexion, care facturează pentru tratamentul împotriva a două maladii ale sângelui câteva sute de mii de dolari pe an. Compania propune ca statul să preia o parte a costului acestui medicament - cel mai scump din lume. Diferendul nu a fost tranşat încă.

NOIEMBRIE: Primele căsătorii gay în Irlanda

Irlanda, prima ţară din lume care a adoptat prin referendum căsătoria între persoane de acelaşi sex, aprobă aceste dispoziţii legale.

DECEMBRIE: Acord la COP21

Cele 195 de ţări membre ale Convenţiei-cadru a ONU privind modificările climatice au semnat un compromis la baza căruia se află principiul "justiţiei climatice" - adică prin recunoaşterea faptului că ţările din emisferele Nordică şi Sudică au "responsabilităţi comune, dar diferenţiate" în modificările climatice, iar "capacităţile" prin care să le facă faţă sunt inegale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici