Economistul Robert Shiller, câştigător al premiului Nobel, crede că preşedintele american Donald Trump a speriat recesiunea

Economistul Robert Shiller, premiat cu distincţia Nobel, crede că recesiunea este acum la câţiva ani distanţă, datorită efectului pe care l-a avut atitudinea preşedintelui american Donald Trump asupra pieţelor.

12327 afișări
Imaginea articolului Economistul Robert Shiller, câştigător al premiului Nobel, crede că preşedintele american Donald Trump a speriat recesiunea

Shiller, profesor la Universitatea Yale, crede că preşedintele Donald Trump a dat naştere unui cadru care încurajează un consum puternic, iar acesta ar putea fi o forţă majoră în faţa unei recesiuni.

„Consumatorii rezistă. Probabil vă miraţi cum se poate întâmpla asta atât de târziu în ciclul economic. Este cea mai lungă expansiune din istorie. Acum, poţi spune că o parte din această expansiune este meritul preşedintelui Obama, însă continuarea acestei expansiuni până în acest punct necesită şi altă explicaţie”, a spus Shiller pentru CNBC.

Shiller, expert şi în economie comportamentală care pregăteşte o carte nouă – „Narrative Economics” – crede că americanii sunt încă dispuşi să îşi deschidă portofelele pentru a susţine consumul.

„Cred că asta are legătură şi cu faptul că poporul se inspiră de la preşedintele nostru care trăieşte în lux”, spune Shiller.

El subliniază ideea există în continuare multă nesiguranţă şi multe riscuri în jurul Wall Street-ului. Pentru ca pieţele să reintre din nou pe un trend ascendent, preşedintele Donald Trump a trebui să treacă de încercarea de demitere cu care se confruntă.

„Dacă supravieţuieşte acestui moment, ar putea contribui pentru o perioadă bună la încurajarea pieţelor. Suntem probabil în era Trump şi cred că Donald Trump inspiră un efect pozitiv asupra pieţelor, nu doar prin reducerile de taxe”, spune el.

În ciuda optimismului său, el atrage atenţia asupra unei probleme economice persistente în SUA, şi-anume raportul dintre preţuri şi venituri în baza ajustării veniturilor cu inflaţia în ultimii 10 ani, care s-ar afla încă la un nivel îngrijorător.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici