Efectul Putin: După ce Rusia s-a retras din acordul cerealelor preţul grâului a explodat

Efectul Putin. După ce Rusia s-a retras din acordul cerealelor preţul grâului a explodat şi a înregistrat cea mai abruptă scumpire de la zi la zi din ultimul deceniu.

2002 afișări
Imaginea articolului Efectul Putin: După ce Rusia s-a retras din acordul cerealelor preţul grâului a explodat

Grâul a continuat să crească - după ce miercuri a înregistrat cea mai mare creştere zilnică din ultimul deceniu - în timp ce ameninţările ruseşti împotriva navelor care navighează spre porturile ucrainene au dus la escaladarea conflictului exporturile de cereale din regiunea Mării Negre, scrie Bloomberg, citat de Business Magazin.

Contractele futures de la Chicago au crescut cu 1,3%, după ce au avansat cu aproape 9% la un moment dat în sesiunea precedentă, cea mai mare creştere din 2012 încoace. Ministerul rus al Apărării a avertizat că toate navele din Marea Neagră care se îndreaptă spre porturile ucrainene vor fi considerate, începând de joi, potenţiale transportoare de încărcături militare.

Avertismentul a venit la doar câteva zile după ce Rusia a pus capăt acordului privind cerealele din Marea Neagră, care permiteau exporturilor ucrainene să circule prin acest coridor. Porturile ucrainene de la Marea Neagră sunt o arteră vitală pentru vânzările Ucrainei în străinătate - reprezentând istoric cea mai mare parte a transporturilor - iar sezonul de recoltare este acum în curs de desfăşurare. Închiderea coridorului ar putea încetini ajungerea pe piaţă a următoarei recolte.

„Pe termen lung problema se traduce în probleme pentru Ucraina şi agricultura ucraineană printre care se numără preţuri mai mici, marje agricole mai mici şi plantanţii mai mici”, a declarat Dennis Voznesenski, analist senior pentru agricultură la Rabobank Group din Sydney.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici