Elon Musk avertizează că sistemul său Starlink ar putea fi "vizat" în Ucraina: „Vă rugăm să îl folosiţi cu prudenţă”

Şeful SpaceX, Elon Musk, a avertizat că există o mare probabilitate ca serviciul de bandă largă prin satelit Starlink al companiei să fie "vizat" în Ucraina, care a fost lovită de invazia rusă.

17004 afișări
Imaginea articolului Elon Musk avertizează că sistemul său Starlink ar putea fi "vizat" în Ucraina: „Vă rugăm să îl folosiţi cu prudenţă”

Elon Musk avertizează că sistemul său Starlink ar putea fi "vizat" în Ucraina: „Vă rugăm să îl folosiţi cu prudenţă”

Avertismentul a venit la câteva zile după ce un cercetător în domeniul securităţii pe internet a avertizat că dispozitivele care primesc comunicaţii prin satelit ar putea deveni "balize" pe care Rusia le-ar putea viza pentru atacuri aeriene.
 
Avertisment important: Starlink este singurul sistem de comunicaţii non-rusesc care mai funcţionează în unele părţi ale Ucrainei, aşa că probabilitatea de a fi vizat este ridicată. Vă rugăm să îl folosiţi cu prudenţă", a scris Musk pe Twitter.
 
El le-a cerut utilizatorilor să "pornească Starlink doar atunci când este necesar şi să plaseze antena cât mai departe de oameni" şi "să plaseze un camuflaj uşor peste antenă pentru a evita detectarea vizuală", potrivit Reuters.
 
Sâmbătă, Musk a declarat că Starlink a fost activat în Ucraina şi că SpaceX trimite mai multe terminale în această ţară, răspunzând astfel unui tweet al unui oficial guvernamental ucrainean care i-a cerut lui Musk să pună la dispoziţia ţării aflate în conflict staţii Starlink.
 
Luni, Ucraina a declarat că a primit terminale de internet prin satelit Starlink donate, dar un cercetător în domeniul securităţii internetului a avertizat că acestea ar putea deveni ţinte ruseşti. 
 
„...dacă #Putin controlează aerul deasupra #Ucrainei, transmisiunile uplink ale utilizatorilor devin balize... pentru lovituri aeriene", a scris pe Twitter John Scott-Railton, cercetător senior la proiectul Citizen Lab al Universităţii din Toronto.
 
„#Rusia are zeci de ani de experienţă în a lovi oameni vizând comunicaţiile lor prin satelit", a adăugat el într-o serie de 15 tweet-uri care detaliază riscurile.
 
Rusia şi Ucraina au căzut de acord asupra necesităţii de a crea coridoare umanitare şi a unei posibile încetări a focului în jurul acestora pentru civilii care fug, au declarat ambele părţi după discuţiile de joi, în primul lor semn de progres în orice problemă de la invazia, pe care Moscova o numeşte "operaţiune specială".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici