Elveţienii au aprobat o nouă lege pentru a reduce utilizarea combustibililor fosili

Alegătorii elveţieni au aprobat o nouă lege pentru a reduce utilizarea combustibililor fosili şi pentru a diminua în mod semnificativ nivelurile de poluare care încălzesc planeta, în timp ce ţara se confruntă cu niveluri alarmante de topire a gheţarilor.

449 afișări
Imaginea articolului Elveţienii au aprobat o nouă lege pentru a reduce utilizarea combustibililor fosili

Sursa foto: Twitter

Legea, care a fost aprobată de puţin peste 59% dintre alegători în timpul unui referendum desfăşurat duminică, prevede ca ţara să atingă nivelul zero net - în care ar elimina din atmosferă cel puţin la fel de multă poluare care încălzeşte planeta pe cât emite - până în 2050.
 
În prezent, Elveţia importă aproximativ trei sferturi din energia sa, toate petrolul şi gazele provenind din străinătate, relatează CNN.
 
"Aceşti combustibili fosili nu vor fi disponibili la nesfârşit şi reprezintă o povară grea pentru climă", se arată într-o declaraţie publicată duminică pe site-ul guvernului elveţian. Guvernul a precizat că doreşte să reducă utilizarea petrolului şi a gazelor naturale, crescând în acelaşi timp energia produsă în Elveţia.
 
Noul proiect de lege include măsuri de reducere a consumului de energie şi de sprijinire a companiilor pentru a utiliza tehnologii mai prietenoase cu clima.
 
Elveţia intenţionează să investească 2 miliarde de franci (2,24 miliarde de dolari) pentru a-i ajuta pe oameni să înlocuiască sistemele de încălzire a locuinţelor care funcţionează pe bază de combustibili fosili cu cele care funcţionează pe bază de energie regenerabilă şi 1,2 miliarde de franci (1,34 miliarde de dolari) pentru ca întreprinderile să îşi ecologizeze tehnologia, a postat pe Twitter André Simonazzi, un purtător de cuvânt al guvernului elveţian.
 
Elveţia, o ţară cu 8,7 milioane de locuitori, are un sistem de democraţie directă, care permite cetăţenilor să declanşeze un referendum la nivel naţional asupra propunerilor care obţin peste 100.000 de semnături.
 
O lege a climei a fost introdusă pentru prima dată în 2021, incluzând măsuri de creştere a taxelor pentru activităţile care produc niveluri ridicate de poluare care încălzesc planeta, cum ar fi zborul cu avionul şi condusul maşinilor cu motor pe benzină. Dar a fost respinsă de alegători.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici