Erdogan denunţă afirmaţiile Papei Francisc pe tema masacrului împotriva armenilor

Preşedintele islamo-conservator Recep Tayyip Erdogan a denunţat marţi, la Ankara, afirmaţiile Papei Francisc pe tema masacrării armenilor în urmă cu 100 de ani, apreciind că Suveranul Pontif spune "aiureli" atunci când evocă un "genocid" comis de turci, relatează Le Matin, în pagina electronică.

659 afișări
Imaginea articolului Erdogan denunţă afirmaţiile Papei Francisc pe tema masacrului împotriva armenilor

Erdogan denunţă afirmaţiile Papei Francisc pe tema masacrului împotriva armenilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Dacă politicieniii şi feţele bisericeşti vor face munca istoricilor, atunci nu vom ajunge la adevăruri, ci la aiureli", a afirmat Erdogan în faţa unor oameni de afaceri, la Ankara.

Aceasta este prima reacţie a preşedintelui turc la afirmaţiile Suveranului Pontif care au provocat o criză între Ankara şi Vatican.

Preşedintele turc s-a arătat "consternat" de declaraţiile Papei Francisc şi i-a cerut să nu mai repete această "eroare".

"Trebuie să lăsăm istoria în seama istoricilor", a subliniat Erdogan, care a propus din nou Armeniei înfiinţarea unei comisii mixte de istorici pentru studierea arhivelor celor două ţări pe această temă.

Papa Francisc a denunţat duminică masacrarea armenilor, în urmă cu 100 de ani, drept "primul genocid din secolul al XX-lea".

Francisc, care întreţine relaţii apropiate cu membrii comunităţii armene din Argentina, s-a apărat afirmând că este datoria sa să onoreze memoria bărbaţilor, femeilor, copiilor, preoţilor şi episcopilor nevinovaţi care au fost ucişi "fără sens" de către turci otomani.

"Ascunderea sau negarea răului este ca o plagă care continuă să sângereze şi pe care n-o bandajezi", a declarat el în deschiderea slujbei de duminică, oficiate după ritul catolic armean, în Basilica Sf. Petru, marcând un secol de la masacru.

Potrivit unor istorici, până la 1,5 milioane de armeni au fost ucişi de către turcii otomani în timpul Primului Război Mondial, crime considerate de către experţi în domeniu primul genocid din secolul al XX-lea.

Însă Turcia refuză să recunoască un genocid şi insistă că bilanţul masacrului a fost exagerat şi că victimele au fost ucise în timpul unui război civil şi unor tulburări.

Ambasada Turciei la Sfântul Scaun şi-a anulat o conferinţă de presă programată duminică, aparent după ce a aflat că Papa urma să pronunţe cuvântul "genocid", în pofida obiecţiilor sale.

De asemenea, Turcia a transmis duminică ambasadorului Vaticanului că este "profund dezolată şi dezamăgită" de faptul că Francisc a catalogat drept genocid masacrul armenilor din 1915.

La rândul său, premierul turc Ahmed Davutoglu a declarat că afirmaţiile Papei Francisc sunt "părtinitoare" şi "neadecvate".

Francisc nu este primul Papă care cataloghează masacrul armenilor drept genocid. El a citat o declaţie semnată în 2001 de către Papa Ioan Paul al II-lea şi conducătorul Bisericii Armene, Karenkin al II-lea, în care masacrul este denunţat drept primul genocid din secolul al XX-lea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici