Erdogan îşi schimbă politica faţă de Damasc. Miniştrii de Externe ai Rusiei, Turciei şi Siriei plănuiesc să se întâlnească

Miniştrii de Externe din Rusia, Siria şi Turcia se vor întâlni în a doua jumătate a lunii ianuarie, după ce în această săptămână a avut loc cea mai înaltă reuniune la nivel înalt de la izbucnirea războiului civil sirian în 2011.

585 afișări
Imaginea articolului Erdogan îşi schimbă politica faţă de Damasc. Miniştrii de Externe ai Rusiei, Turciei şi Siriei plănuiesc să se întâlnească

Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a declarat sâmbătă seara că a avut o conversaţie telefonică cu omologul său rus Serghei Lavrov pentru a discuta despre data şi locul următoarei reuniuni, potrivit agenţiei de presă de stat Anadolu. Intensificarea diplomaţiei vine după o recentă apropiere între Turcia şi vecinul său sudic, Siria.

Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, şi omologul său sirian, Ali Mahmoud Abbas, au avut miercuri discuţii la Moscova, găzduite de ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu. Au participat, de asemenea, şefii serviciilor de informaţii turce şi siriene. Discuţiile s-au axat pe războiul civil şi pe colaborarea împotriva "tuturor grupărilor teroriste" din Siria, a transmis Turcia, într-o referire puţin voalată la miliţiile kurde. Ministerul rus al Apărării a precizat într-un comunicat că întâlnirea s-a concentrat pe combaterea "grupurilor extremiste de pe teritoriul sirian".

Întâlnirea ar putea avea loc la Moscova sau în altă ţară, a scris agenţia Anadolu, citându-l pe Cavusoglu. Părţile trebuie să analizeze dacă va avea loc o întâlnire la nivel mai înalt în viitor. Erdogan îndeamnă la o întâlnire cu Putin şi Assad în cadrul unei schimbări de politică în Siria, conform Bloomberg.

Turcia a indicat în ultima vreme că se pregăteşte să lase deoparte ostilităţile cu Siria vecină, unde oficialii turci se tem de apariţia unui stat kurd, susţinut de guvernul american. 

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat armatei sale să intervină în sprijinul preşedintelui sirian Bashar al Assad în 2015, contribuind la înclinarea balanţei în războiul civil în favoarea regimului. Trupele ruse au continuat să sprijine armata siriană, chiar şi în timp ce Putin şi Erdogan s-au alăturat Iranului pentru a încerca să medieze un acord care să pună capăt conflictului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici