Eşecul electoral suferit de CDU în Germania intensifică disputele privind postul de cancelar

  • Eşecul electoral suferit de CDU în landurile Rheinland-Pfalz şi Baden-Württemberg intensifică disputele privind postul de cancelar al Germaniei.
  • Rezultatele slabe par să reflecte nemulţumirile faţă de restricţiile antiepidemice şi faţă de situaţia economică şi socială.
  • Armin Laschet şi Markus Söder sunt principalii aspiranţi pentru a deveni candidatul CDU/CSU la postul de cancelar german.
5941 afișări
Imaginea articolului Eşecul electoral suferit de CDU în Germania intensifică disputele privind postul de cancelar

Eşecul electoral suferit de CDU în Germania intensifică disputele privind postul de cancelar deţinut de Angela Merkel

Eşecul electoral suferit de Uniunea Creştin-Democrată (CDU) în landurile Rheinland-Pfalz şi Baden-Württemberg a amplificat disputele privind desemnarea candidatului pentru postul de cancelar german, iar unul dintre aspiranţi, Markus Söder, liderul Uniunii Creştin-Sociale, cere o decizie rapidă.
 
Uniunea Creştin-Democrată (CDU, centru-dreapta), partidul cancelarului Angela Merkel, a înregistrat rezultate slabe în alegerile parlamentare desfăşurate duminică în landurile Rheinland-Pfalz şi Baden-Württemberg.
 
Rezultatele par să reflecte nemulţumirile faţă de restricţiile antiepidemice şi faţă de situaţia economică şi socială. Multe critici îi vizează pe Jens Spahn, ministrul Sănătăţii, şi pe Peter Altmaier, ministrul Economiei şi Energiei, în contextul situaţiei epidemice, campaniei de vaccinare, amplificării numărului de contagieri în pofida restricţiilor stricte şi stimulentelor insuficiente destinate companiilor şi angajaţilor. Eşecul CDU probabil are legătură şi cu recentele cazuri de corupţie privind afaceri cu maşti medicale, notează postul ZDF.
 
Criza politică intensifică disputele între Uniunea Creştin-Democrată (CDU) şi filiala din Bavaria a formaţiunii de centru-dreapta, Uniunea Creştin-Socială (CSU), pe tema desemnării candidatului CDU/CSU la funcţia de cancelar în scrutinul parlamentar programat în septembrie.
 
"Trebuie să ne consultăm şi să găsim în timp util cea mai bună modalitate care să ne asigure succes", a afirmat luni Markus Söder, premierul Bavariei şi liderul CSU.
 
Referindu-se la succesele obţinute de Winfried Kretschmann (Partidul Verzilor) şi Malu Dreyer (Partidul Social-Democrat, SPD) în landurile Baden-Württemberg und Rheinland-Pfalz, Markus Söder a precizat, potrivit publicaţiei Die Zeit: "Acest lucru arată că oamenii joacă roluri importante în alegeri, nu doar în cele locale, ci şi în cele regionale şi, categoric, în cele federale".
 
Markus Söder a avertizat că, în actualul ritm, Uniunea Creştin-Democrată/Uniunea Creştin-Socială riscă să piardă şansa de a deţine postul de cancelar al Germaniei. "Teoretic, există majorităţi în afara CDU/CSU", a atras atenţia premierul Bavariei.
 
La rândul său, Armin Laschet, noul lider al Uniunii Creştin-Democrate (CDU), a declarat, potrivit agenţiei DPA, că sunt necesare eforturi pentru ca formaţiunea să menţină funcţia de cancelar. "Trebuie să luptăm", a afirmat Armin Laschet, o declaraţie care îl plasează într-o potenţială concurenţă directă cu Markus Söder pentru desemnarea candidatului CDU/CSU la postul de cancelar.
 
Scrutinul parlamentar este programat în Germania pe 26 septembrie. Cancelarul Angela Merkel a anunţat că nu va mai participa la viitorul scrutin legislativ.
 
Armin Laschet, premierul landului Renania de Nord-Westfalia, a fost ales în ianuarie în funcţia de lider al Uniunii Creştin-Democrate. Mai mulţi lideri din cadrul CDU, inclusiv Armin Laschet, s-au declarat favorabili luării deciziei desemnării candidatului la funcţia de cancelar împreună cu CSU.
 
Wolfgang Schäuble, preşedintele Bundestagului, Camera inferioară a Parlamentului german, a sugerat că Markus Söder, preşedintele Uniunii Creştin-Sociale (CSU), ar putea fi candidatul CDU/CSU la funcţia de cancelar al Germaniei. El a propus ca desemnarea candidatului CDU/CSU pentru postul de cancelar să aibă loc în "perioada cuprinsă între Paşte şi Rusalii", adică în aprilie-mai 2021.
 
Sondaje de opinie efectuate la sfârşitul lunii ianuarie arătau că Markus Söder se situa pe primul loc în preferinţe pentru postul de cancelar, urmat de Armin Laschet.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici