Estonia va construi un gard la frontiera cu Rusia

Estonia anunţă că urmează să construiască un gard la frontiera de est, cu Rusia, pentru a-şi consolida securitatea şi a proteja zona Schengen, de liberă circulaţie în Uniunea Europeană (UE), relatează postul Radio Free Europe-Radio Liberty (RFE-RL) în pagina electronică.

1137 afișări
Imaginea articolului Estonia va construi un gard la frontiera cu Rusia

Estonia va construi un gard la frontiera cu Rusia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Lucrările de construcţie urmează să înceapă în 2018 şi să fie finalizate în 2019, a declarat joi, pentru AFP, Toomas Viks, un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne.

Informaţii culese zi şi noapte cu ajutorul instalaţiei pot "fi folosite ca probe în cazuri de infracţionalitate transfrontalieră, fie că este vorba despre trecerea ilegală a frontierei, contrabandă (sau) trafic de fiinţe umane", a adăugat Viks.

Potrivit grănicerilor estoni, acest gard urmează să aibă 2,5 metri înălţime şi va proteja aproape 110 kilometri de frontieră.

Autorităţile estone fac acest anunţ în contextul tensiunilor din regiune provocate de conflictul armat din estul Ucrainei.

Statele baltice Estonia, Letonia şi Lituania, trei foste republici sovietice, au fost afectate de acţiunile Rusiei în regiunea ucraineană Donbas (est), unde insurgenţi separatişti proruşi luptă împotriva forţelor naţionale ucrainene din aprilie 2014. Moscova, acuzată de Kiev şi Occident că-i susţine pe separatişti cu oameni şi armament, neagă aceste acuzaţii.

Peste 6.800 de oameni au fost ucişi de la izbucnirea conflictului armat în estul Ucrainei, în aprilie, după ce Rusia a anexat Crimeea, în urma îndepărtării de la putere a fostului preşedinte prorus Viktor Ianukovici prin proteste sângeroase de stradă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici