Experţi: ATENTATUL de la BOSTON poate marca începutul unui nou tip de terorism

Atentatul de la Boston arată cât este de dificilă, dacă nu imposibilă, evitarea actelor teroriste comise de către persoane izolate, dar hotărâte, în pofida unor indicii privind alunecarea spre extremism a lui Tamerlan Ţarnaev, care era cunoscut FBI-ului, apreciază experţii.

951 afișări
Imaginea articolului Experţi: ATENTATUL de la BOSTON poate marca începutul unui nou tip de terorism

Experţi: ATENTATUL de la BOSTON poate marca începutul unui nou tip de terorism

Fraţii Ţarnaev sunt suspectaţi că au comis atentatul, care s-a soldat cu moartea a trei persoane şi rănirea altor 264 în timpul maratonului de la Boston, cu ajutorul unor simple oale sub presiune umplute cu bile metalice şi cuie şi a unui exploziv artizanal.

Tamerlan Ţarnaev, în vârstă de 26 de ani, ucis în cursul urmării lansate de poliţie, a fost acuzat de fratele mai mic, Djohar, că a organizat atacurile, deoarece "a vrut să impiedice ca islamul să fie atacat", potrivit unei surse guvernamentale citate de CNN.

De pe patul de spital, tânărul, în vârstă de 19 ani, le-a spus anchetatorilor că nu au beneficiat de sprijin financiar şi nu au avut legături cu grupări teroriste străine, potrivit ABC.

Ipoteza unui complot cu ramificaţii internaţionale, asemeni majorităţii atentatelor comise de Al-Qaida în ultimii 15 ani, pare să cadă, în detrimentul unui act efectuat de "lupi singuratici" conectaţi la islamul radical promovat pe Internet. Acesta nu este un motiv de linişte, consideră experţii în antiterorism.

Fratele mai mare, Tamerlan, a arătat semne ale creşterii radicalismului religios în moscheea pe care o frecventa, la Cambridge, situat la periferia Bostonului, şi a fost interogat de FBI, la solicitarea Rusiei, în 2011, după care a petrecut cinci luni în Daghestan, în 2012.

Dar, cu toate că FBI nu ar fi ştiut de această călătorie, pentru că numele său a fost ortografiat eronat, Tamerlan Ţarnaev nu a făcut nimic ilegal, pledează Philip Mudd, un fost număr doi în cadrul CIA şi funcţionar de rang înalt la FBI.

"Noi avem o Constituţie care stipulează că poţi fi radical şi să vorbeşti despre ce vrei şi, din punct de vedere practic, chiar dacă s-ar vrea, nu s-ar putea ancheta fiecare extremist din ţară", continuă Philip Mudd, expert în antiterorism.

O supraveghere permanentă este iluzorie. "Ei sunt prea numeroşi", a explicat el în timpul unei intervenţii la Brookings Institution. În opinia sa, ar fi necesar de observat dacă aceşti "radicali", în afară de consultarea unor site-uri extremiste de Internet, sunt înclinaţi spre violenţă.

Ceea ce, până săptămâna trecută, nu părea a fi cazul lui Tamerlan Ţarnaev.

O părere împărtăşită de către Joseph Young, criminolog la American University. Pentru FBI, "este o adevărată provocare şi nu este rezonabil să ne gândim că va reuşi în proporţie de 100%", afirmă el pentru AFP.

Dincolo de eventuale manifestări jihadiste din partea acestor tineri de origine cecenă, atentatele de la Boston par a fi definite mai mult de "emoţie decât de ideologie", potrivit lui Philip Mudd.

"În opinia mea, aceasta defineşte în mare parte situaţia la care asistăm în această tranziţie a operaţiunilor de tip Al-Qaida către metastazele sale şi, mai ales, către aceşti băieţi care au crescut aici", susţine el.

Atentatele Al-Qaida "provocau mai multe pagube, dar partea pozitivă este că erau mai simplu de prevăzut" decât presupusele acţiuni ale fraţilor Ţarnaev, adaugă Joseph Young.

Marc Thiessen, de la American Enterprise Institute, se întreabă, la rândul său, dacă Boston marchează începutul unui nou tip de terorism.

După Boston, "se poate ca liderii Al-Qaida să realizeze că atentate la scară mai mică, ca acesta, pot avea acelaşi impact, ca un atentat spectaculos ce provoacă numeroase victime", scrie el într-un articol apărut în Washington Post.

"Dacă acesta e cazul, este o veste foarte proastă pentru America. Pentru că, este imposibil să fii peste tot în fiecare moment", precizează el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici