Fidel Castro: Rămân semne de întrebare în privinţa lui Obama

Fostul preşedinte cubanez Fidel Castro a apreciat miercuri că în continuare rămân "semne de întrebare" în privinţa noului preşedinte american, Barack Obama, în pofida "intenţiilor sale nobile".

15 afișări
Imaginea articolului Fidel Castro: Rămân semne de întrebare în privinţa lui Obama

Fidel Castro: Rămân semne de întrebare în privinţa lui Obama (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Părintele revoluţiei cubaneze din 1959, care a sfidat de pe insula comunistă zece preşedinţi americani, a publicat miercuri seara un comentariu pe site-ul oficial cubadebate.cu, la scurt timp după o întâlnire cu preşedintele argentinian Cristina Kirchner, în apropiere de Havana.

"I-am spus că, personal, nu am nici cea mai mică îndoială privind onestitatea cu care Obama, al 11-lea preşedinte american din ianuarie 1959, îşi exprimă ideile, dar că în pofida nobilelor sale intenţii, rămân semne de întrebare", a scris el în primul articol publicat după 15 decembrie.

El a subliniat "importanţa istorică" pentru Cuba de a vedea deja "tranzitând" atâţia preşedinţi americani fără ca nici unul dintre ei să fi reuşit să "distrugă Revoluţia cubaneză".

Fidel Castro, în vârstă de 82 de ani, declarase deja înainte de învestitura lui Barack Obama că un singur om nu poate schimba un "imperiu". Un punct de vedere reluat de fratele şi succesorul său, Raul.

El Comandante a fost nevoit să îi cedeze atribuţiile prezidenţiale în iulie 2006 lui Raul, după o gravă hemoragie intestinală. El nu şi-a mai făcut de atunci apariţia în public, dar a rămas prezent pe scena mediatică prin intermediul articolelor publicate în presa locală.

Raul Castro, în vârstă de 77 de ani, a dat asigurări miercuri că starea de sănătate a fratelui său este bună şi continuă să "îl consilieze şi să îl ajute".

El se consideră dispus să înceapă un dialog fără intermediari şi de la egal la egal cu Obama, care s-a declarat favorabil, în campania electorală, unei relaxări a embargoului impus Cubei din 1962.

Citeşte şi:

Havana, dispusă să discute cu Barack Obama

Raul Castro: SUA vor rămâne mereu o putere "agresivă"

Mahmoud Abbas, primul lider sunat de Obama în calitate de preşedinte

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici