Fidel Castro subliniază importanţa turneelor "istorice" ale lui Putin şi Xi Jinping în America Latină

Fidel Castro, părintele Revoluţiei cubaneze, a subliniat marţi importanţa turneelor "istorice" efectuate de către preşedinţii rus şi chinez în America Latină, într-un articol care, pentru prima dată, nu a fost publicat pe prima pagină a cotidianului Granma ci în interiorul ziarului, relatează AFP.

146 afișări
Imaginea articolului Fidel Castro subliniază importanţa turneelor "istorice" ale lui Putin şi Xi Jinping în America Latină

Fidel Castro (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Nu mă îndoiesc un moment că atunci când preşedintele Xi Jinping îşi va încheia turneul continental, aşa cum a făcut preşedintele rus Vladimir Putin înaintea lui, cele două ţări vor fi efectuat una dintre cele mai mari realizări din istoria umană", afirmă Fidel Castro, în vârstă de 88 de ani, care s-a retras de la putere în 2006.

Xi Jinping a sosit luni într-o vizită de două zile în Cuba, ultima etapă a unui turneu în care a fost în Brazilia - la summitul celor cinci state membre BRICS -, în Argentina şi Venezuela. Vladimir Putin a asistat la acelaşi summit, la jumătatea lui iulie, şi a efectuat vizite în Argentina, Nicaragua şi Cuba.

Rusia şi China sunt "două ţări chemate să conducă o lume nouă, care va permite supravieţuirea umanităţii în cazul în care imperialismul nu declanşează cumva înainte un război criminal şi exterminator", adaugă Fidel Castro.

"Contribuţia pe care Rusia şi China o pot avea în domeniile ştiinţei, tehnologiei şi dezvoltării economice a Americii de Sud şi Caraibilor este decisivă", a adăugat el, comentând pe larg rezultatele summiturilor BRICS (Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud).

De când a renunţat la putere în favoarea fratelui său Raul, Fidel Castro se consacră scrisului şi primeşte ocazional demnitari străini. Apariţiile sale publice sunt tot mai rare.

De obicei, articolele lui sunt publicate în mod sistematic pe prima pagină a cotidianului oficial al Partidului Comunist din Cuba - Granma.

"Le-am cerut editorilor Granma să mă exonereze de onoarea de a publica ceea ce scriu pe prima pagină a organului oficial al partidului nostru, deoarece eu consider că exprim puncte de vedere personale despre subiecte pe care, din motive binecunoscute care ţin de sănătate şi de timp, nu am avut ocazia să le prezint organelor colective de conducere ale Partidului şi statului", scrie Fidel Castro la începutul acestui articol.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici