Filipine acuză China de intruziune în apele sale

Ministerul filipinez de externe a acuzat joi China de intruziune în apele sale, după un incident în care au fost implicate nave militare ale celor două ţări la un banc de nisip disputat din Marea Chinei de Sud, la începutul acestei săptămâni, potrivit Reuters.

896 afișări
Imaginea articolului Filipine acuză China de intruziune în apele sale

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Departamentul Afacerilor Externe (DFAE) a declarat că afirmaţia armatei chineze potrivit căreia o navă militară filipineză a „intrat ilegal” în apele din apropierea zonei Scarborough Shoal „nu are niciun temei legal şi nu face decât să crească tensiunile” pe această cale navigabilă disputată.

„China este cea care a pătruns în apele filipineze”, a afirmat Ministerul de Externe într-un comunicat.

Atât Filipine, cât şi China revendică Scarborough Shoal, dar suveranitatea nu a fost niciodată stabilită, iar zona rămâne efectiv sub controlul Beijingului de când a confiscat-o de la Manila în 2012.

Ministerul filipinez de Externe a precizat că bancul de nisip, pe care îl numeşte „Bajo de Masinloc”, se află în zona economică exclusivă a Filipinelor, iar ţara are drepturi suverane şi jurisdicţie asupra acestuia.

„Filipine a cerut în mod constant ca navele chinezeşti din Bajo de Masinloc să părăsească imediat zona”, a precizat Ministerul de Externe.

Ţărmul, situat la 200 km în largul Filipinelor, a făcut parte dintr-o cerere de arbitraj depusă de Manila la un tribunal internaţional. Tribunalul a decis în 2016 că pretenţia Beijingului de a deţine 90% din Marea Chinei de Sud nu are nicio bază în dreptul internaţional, dar China a refuzat să recunoască hotărârea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici