Financial Times: România rămâne în instabilite politică, după alegerile de duminică

România a plonjat într-o instabilitate politică şi mai adâncă, luni, după ce preşedintele în exerciţiu, Traian Băsescu, a fost declarat învingător în scrutinul de duminică, ale cărui rezultate strânse sunt contestate de susţinătorii adversarului său, comentează Financial Times, în ediţia online.

18 afișări
Imaginea articolului Financial Times: România rămâne în instabilite politică, după alegerile de duminică

Financial Times: România rămâne în instabilite politică, după alegerile de duminică

Aceste rezultate lasă România, deja afectată de recesiuni, cu un câştigător disputat ca preşedinte şi cu un Guvern interimar, chiar în momentul în care Bucureştiul se confruntă cu presiuni din partea UE şi a Fondului Momentar Internaţional în vederea unor reforme bugetare.

"În România este instabilitate şi lipsă de predictabilitate. În aceste condiţii, nu îmi imaginez cine ar vrea să fie ministru de Finanţe", a declarat analistul politic Dorel Şandor, pentru Financial Times.

Alegerile survin unei campanii dure, în care Băsescu şi Geoană s-au acuzat reciproc de corupţie.

Geoană părea să se îndrepte către victorie după ce a câştigat sprijinul candidatului liberal, Crin Antonescu, dar mesajul său de "unitate" a avut de suferit după o întâlnire în cursul nopţii cu un om de afaceri controversat, cu câteva zile înaintea scrutinului, susţine cotidianul britanic. Multor români, această situaţie le-a amintit de legăturile strânse dintre baronii Partidul Social-Democrat şi marile afaceri.

O mare parte din elita Bucureştiului a sperat însă într-o victorie a lui Geoană, gândindu-se că acesta ar asigura o stabilitate, formând un nou guvern care să îl înlocuiască pe cel al lui Emil Boc, demis în octombrie, continuă Financial Times.

"Pentru investitori este important să existe un Guvern stabil. Şi nu prea pare că vom avea unul", consideră Gyula Toth, un analist est-european de la banca italiană Unicredit.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici