Finlanda este de acord cu aderarea etapizată a României şi Bulgariei la Schengen în 2012

Finlanda este de acord cu o soluţie de compromis care să permită aderarea etapizată a României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, afirmă ministrul finlandez al Afacerilor Europene, Alexander Stubb. "Este vorba de o abordare în două etape. Iniţial vom elimina controalele la frontierele aeriene şi maritime şi apoi vom lua o decizie privind frontierele terestre", a declarat Stubb.

723 afișări
Imaginea articolului Finlanda este de acord cu aderarea etapizată a României şi Bulgariei la Schengen în 2012

Finlanda este de acord cu aderarea etapizată a României şi Bulgariei la Schengen în 2012

Potrivit ministrului finlandez, frontierele aeriene şi maritime pentru România şi Bulgaria ar urma să fie deschise în totalitate în martie, iar subiectul frontierelor terestre ar urma să fie discutat în iulie.

"Vom încerca să ne asigurăm că sistemul Schengen este etanş şi că vor fi îndeplinite condiţiile pentru soluţionarea problemelor legate de infracţionalitatea internaţională, statul de drept şi combaterea corupţiei", a explicat Stubb.

Olanda şi Finlanda au blocat aderarea la Schengen a României şi Bulgariei, afirmând că niciuna dintre ele nu a depus suficiente eforturi pentru a combate corupţia.



Preşedinţia poloneză a UE a amânat în 22 septembrie, în Consiliul JAI, votul privind eventuala aderare a României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, în lipsa unui consens al statelor membre, evitând astfel o decizie negativă.

La finalul reuniunii Consiliului JAI de atunci, ministrul Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş, declara că Olanda şi Finlanda
au ignorat valori precum încredere, parteneriat şi responsabilitate, des invocate atunci când sunt definite principiile de funcţionare ale Spaţiului Schengen. Finlanda şi Olanda apreciau că standardele tehnice necesare pentru aderarea la Schengen pentru România şi Bulgaria nu sunt suficiente.

Cancelarul german Angela Merkel afirma pe 10 noiembrie, după întâlnirea cu preşedintele Traian Băsescu, că abordarea etapizată pentru intrarea României în Schengen, propusă de Germania şi Franţa şi susţinută de România, este o posibilitate de rezolvare a acestei probleme.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici