FMI include în codul de conduită referiri la relaţiile personale dintre superiori şi subordonaţi

Fondul Monetar Internaţional a publicat joi un set de modificări ale "codului de conduită" impus salariaţilor, care include şi referiri la "relaţiile personale directe" între superiori şi subordonaţi.

221 afișări
Imaginea articolului FMI include în codul de conduită referiri la relaţiile personale dintre superiori şi subordonaţi

FMI include în codul de conduită referiri la relaţiile personale dintre superiori şi subordonaţi (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Noile elemente ale regulamentului intern au fost aprobate în data de 6 mai, înainte de incidentul în urma căruia a fost pus sub acuzare fostul director FMI Dominique Strauss-Kahn.

Modificările au fost redactate după doi ani de consultări în interiorul FMI.

La 25 octombrie 2008, FMI l-a exonerat pe Strauss-Kahn de acuzaţiile de abuz de putere, în urma unei anchete asupra legăturii acestuia cu economista Piroska Nagy, funcţionar al Departamentului pentru Africa al Fondului Monetar Internaţional.

Noile reglementări precizează că o relaţie între un superior şi un subordonat reprezintă un "potenţial conflict de interese" şi trebuie soluţionat prin transferarea uneia dintre cele două persoane implicate. Un superior care nu semnalează o astfel de legătură departamentului pentru resurse umane riscă măsuri disciplinare.

De asemenea, un superior nu are voie să ia măsuri împotriva unui subordonat care denunţă avansuri sau un comportament de hărţuire sexuală, riscând, în caz contrar, să fie sancţionat.

Noul cod de conduită multiplică sancţiunile pentru hărţuire sexuală, deja incriminate în versiunea anterioară a regulamentului. În cazul în care o reclamaţie privind hărţuirea se confirmă, sancţiunile pot merge până la concedierea vinovatului.

"Politica FMI privind relaţiile personale (între funcţionarii instituţiei) este solidă şi conformă cu cele mai bune practici, inclusiv cele aflate în vigoare în Statele Unite", a declarat William Murray, purtător de cuvânt al Fondului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici