Focuri de armă împotriva unui birou de campanie al lui Mahmoud Ahmadinejad

Mai mulţi bărbaţi înarmaţi au deschis focul vineri împotriva unui birou de campanie al preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad din Zahedan, în sud-estul Iranului, rănind trei persoane, între care un copil, a anunţat agenţia oficială Irna.

27 afișări
Imaginea articolului Focuri de armă împotriva unui birou de campanie al lui Mahmoud Ahmadinejad

Focuri de armă împotriva unui birou de campanie al lui Mahmoud Ahmadinejad (Imagine din arhiva Mediafax Foto/AFP)

Potrivit Irna, agresorii, ajunşi la faţa locului cu motociclete, au deschis focul împotriva biroului în jurul orei 19.00 (17.30 ora României).

Acest atac survine la o zi de la un atentat sinucigaş împotriva unei moschei şiite din oraş, reşedinţa provinciei Sistan-Balucistan soldat cu moartea a 25 de persoane şi rănirea altor 125.

"Trei persoane agitând cuţite au ajuns pe o motocicletă în faţa biroului de campanie din strada Saadi, au lansat insulte şi ameninţări şi au dezlipit afişele", a declarat pentru Irna Mohammad Reza Zahed Sheikhi, responsabil al biroului de campanie din Zahedan al preşedintelui iranian.

Mai mulţi militanţi s-au îndreptat către agresori pentru a protesta, dar aceştia din urmă "au scos armele de foc şi au tras asupra lor", a continuat el. "Au fugit, dar poliţia i-a urmărit şi i-a ajuns", a continuat acesta.

Potrivit oficialului, doi militanţi, Nasser şi Khodadad Miri, au fost răniţi la braţ, la burtă şi la umăr şi au fost duşi la spitalul local. Copilul a fost rănit la burtă şi a suferit o operaţie chirurgicală.

Atacurile împotriva moscheei şi a biroului electoral amintesc de violenţele care au cuprins Iranul la încheierea precedentei campanii electorale pentru alegerile prezidenţiale din iunie 2005. Mai multe atentate cu bombă au fost comise la Ahvaz, în sud-est, şi la Teheran.

Ghidul Suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, a făcut apel la calm.

"Cei care au comis aceste păcate enorme au putut să o facă din mânie sau din ignoranţă, dar, fără nici o îndoială, mâinile oficialilor politici ai unor puteri care dau dovadă de ingerinţă şi ale serviciilor lor de spionaj sunt acoperite de sângele victimelor inocente", a afirmat el într-un comunicat citit la televiziunea publică.

"Clericii sunniţi din provincie trebuie să exprime din nou o poziţie fermă de ură împotriva autorilor unor astfel de crime în numele apărării adepţilor lor sunniţi. Clericii şiiţi trebuie să împiedice reacţiile necugetate de mânie", a continuat el.

Autorităţile iraniene au acuzat vineri Statele Unite de atentatul împotriva moscheei.

"Trei persoane implicate în acest incident terorist au fost arestate. Potrivit informaţiilor pe care le deţinem, suspecţii au fost recrutaţi de Statele Unite şi de agenţii aroganţei", a declarat Jalal Sayah, viceguvernatorul provinciei Sistan-Balucistan.

Autorităţile iraniene folosesc termenul de "aroganţă mondială" referindu-se la "inamicul" american.

Radio-televiziune publică iraniană a declarat că gruparea rebelă sunnită Joundallah (Soldaţii lui Allah) a revendicat atentatul împotriva moscheei printr-un apel telefonic către postul de televiziune Al-Arabiya din Pakistan.

La alegerile prezidenţiale din 12 iunie vor participa patru candidaţi, între care preşedintele ultraconservator în exerciţiu.

Fostul premier Mir Hosseini Musavi, susţinut de partidele reformatoare, este considerat drept principalul contracandidat al lui Ahamdinejad. Ceilalţi doi candidaţi sunt Mehdi Karubi, fost preşedinte reformator al Parlamentului, şi Mohsen Rezai, un conservator care a condus Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a regimului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici