Foşti ofiţeri de elită fac dezvăluiri despre tensiuni în cadrul regimului din Iran

Patru foşti membri ai Gardienilor Revoluţiei, care au fugit din Iran şi se ascund în Turcia şi Thailanda, au declarat, într-un documentar, că în cadrul armatei ideologice iraniene există "divergenţe profunde", relatează The Guardian.

57 afișări
Imaginea articolului Foşti ofiţeri de elită fac dezvăluiri despre tensiuni în cadrul regimului din Iran

Foşti ofiţeri de elită fac dezvăluiri despre tensiuni în cadrul regimului din Iran (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

În mărturiile lor, aceştia descriu, de asemenea, măsurile luate pentru reprimarea protestelor populare, care au izbucnit în urma alegerilor prezidenţiale din Iran, în iunie anul trecut. Cel puţin unul dintre cei patru a participat la reprimarea opoziţiei regimului de la Teheran.

În film, produs de Guardian Films şi Biroul pentru Jurnalism de Investigaţie, sunt dezvăluite "divergenţe profunde" în cadrul armatei ideologice a regimului, care s-au accentuat după reprimarea protestelor opoziţiei. Aceşti participanţi direcţi la măsurile luate împotriva manifestanţilor, după protestele care au izbucnit în urma realegerii contestate a preşedintelui iranian, Mahmoud Ahmadinejad, în iunie, descriu, de asemenea, "folosirea la scară largă a violurilor şi torturii de către regimul" acestuia.

De asemenea, elita conducătoare a fost atât de surprinsă de mişcarea opoziţiei, încât a ţinut un avion pregătit să decoleze în orice moment, pentru a-i duce pe preşedintele Mahmoud Ahmadinejad şi pe ghidul suprem iranian, ayatollahul Khamenei, în Siria, potrivit mărturiilor înregistrate.

Un fost membru al armatei ideologice, intervievat în film, a declarat că până la momentul în care a părăsit ţara, la începutul acestui an, a făcut parte din echipa care asigura securitatea ayatollahului Khamenei. "Vreau că oamenii din afara (regimului) să ştie ce se petrece şi ce le face acest regim", a declarat Muhammed Hussein Torkaman. El a acuzat regimul de trădarea valorilor Revoluţiei iraniene de la 1979, în efortul de a rămâne la putere.

Un alt fost membru al Gardienilor Revoluţiei a acuzat Guvernul că aduce în acest organism tineri de la ţară, care sunt dispuşi să participe la asalturi brutale, la care ofiţerii mai vechi nu vor să participe. "Majoritatea acestor recruţi nu au nicio idee despre (ceea ce este) bine şi (ceea ce este) rău", a declarat el. Regimul "le pune arme în mână, iar aceşti tineri ies pe stradă şi comit crime", a continuat acesta.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici