Fostul premier al Bulgariei, Boiko Borisov, a fost reţinut într-o anchetă a Parchetului European condus de la Laura Kovesi

  • Fostul prim-ministru bulgar şi lider al celui mai mare partid de opoziţie GERB, Boiko Borisov, a fost reţinut joi seara în cadrul unei operaţiuni a poliţiei legate de anchetele Parchetului UE, a anunţat Ministerul de Interne.
  • Guvernarea de zece ani a fostului premier Borisov s-a încheiat în aprilie anul trecut, după alegeri care au arătat furia populară faţă de corupţia la nivel înalt din cel mai sărac stat membru al Uniunii Europene.
  • Un nou guvern de coaliţie centrist a preluat funcţia în decembrie, promiţând toleranţă zero faţă de corupţie.
3344 afișări
Imaginea articolului Fostul premier al Bulgariei, Boiko Borisov, a fost reţinut într-o anchetă a Parchetului European condus de la Laura Kovesi

Alţi trei membri ai partidului de centru-dreapta GERB al lui Borisov au fost, de asemenea, reţinuţi, inclusiv fostul ministru de finanţe Vladislav Goranov, în operaţiunea declanşată de anchetele Parchetului European (EPPO) din Bulgaria, a declarat ministerul de interne.

EPPO, condus de fostul procuror-şef anticorupţie din România, Laura Codruţa Kovesi, se concentrează pe fraude grave legate de utilizarea abuzivă a fondurilor UE. Kovesi, care a încheiat joi o vizită de două zile în Bulgaria, a declarat că biroul său a primit un număr record de plângeri din Bulgaria şi a deschis 120 de investigaţii, scrie Reuters.

"Borisov nu a fost inculpat deocamdată. Poliţia a efectuat o percheziţie la domiciliul său. El a fost dus la sediul poliţiei naţionale, unde cel mai probabil va fi reţinut pentru 24 de ore", a declarat reporterilor avocatul său, Menko Menkov.

Fost bodyguard al răposatului dictator din epoca comunistă Todor Jivkov, Borisov, în vârstă de 62 de ani, a condus ţara balcanică cu scurte pauze din 2009 până în aprilie anul trecut, sprijinul său fiind întărit de cheltuielile publice importante pentru proiecte de infrastructură.

În timpul demonstraţiilor masive împotriva corupţiei din 2020, protestatarii l-au acuzat pe Borisov de colaborare cu procurorul-şef al ţării în beneficiul oligarhilor locali şi al întreprinderilor apropiate de partidul său.

În urmă cu doi ani, o serie de site-uri web bulgare au publicat fotografii care pretindeau că arată presupusa avere a lui Borisov, inclusiv imagini cu o noptieră plină de lingouri de aur şi bancnote de 500 de euro. Borisov a negat orice abatere şi a declarat că fotografiile au făcut parte dintr-o înscenare elaborată, pusă la cale de adversarii săi politici pentru a-l face de râs.

Bulgaria, clasată drept cel mai corupt stat membru al UE de către Transparency International, nu a încarcerat încă niciun oficial de rang înalt acuzat de corupţie.

"Nimeni nu este mai presus de lege", a postat premierul Kiril Petkov pe pagina sa de Facebook.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici