Fostul premier portughez Jose Socrates a fost plasat în arest preventiv

Fostul premier portughez Jose Socrates, arestat vineri în cadrul unei anchete de fraudă fiscală şi corupţie, a fost plasat luni în arest preventiv, după un interogatoriu maraton, a anunţat avocatul său Joao Araujo.

112 afișări
Imaginea articolului Fostul premier portughez Jose Socrates a fost plasat în arest preventiv

Fostul premier portughez Jose Socrates a fost plasat în arest preventiv (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Socrates, în vârstă de 57 de ani, este acuzat "de fraudă fiscală, corupţie şi spălare de bani", potrivit unei decizii a judecătorului de instrucţie.

Această decizie este "profund nedreaptă şi nejustificată", a comentat avocatul său Joao Araujo, care a anunţat că intenţionează să facă recurs.

Arestarea fostului şef al Guvernului socialist, care a condus ţara între 2005 şi 2011 şi al cărui nume a fost deja menţionat în mai multe scandaluri, a provocat o undă de şoc în Portugalia, în contextul în care această ţară a fost deja zguduită, acum zece zile, de un caz de corupţie legat de atribuirea unor vize preferenţiale investitorilor străini. Acest scandal a provocat demisia ministrului de Interne Miguel Macedo.

Jose Socrates a fost arestat vineri în aeroportul de la Lisabona. Trei apropiaţi ai lui Socrates au fost, de asemenea, arestaţi în cadrul anchetei de fraudă fiscală, corupţie şi spălare de bani, omul de afaceri Carlos Santos Silva, avocatul Gonçalo Trindade Ferreira şi şoferul fostului premier Joao Perna.

O serie de percheziţii au fost efectuate în ultimele zile în întreprinderi şi la domiciliul lui Socrates la Lisabona. Suspiciunile se referă la operaţiuni bancare şi transfer de bani de origine necunoscută, potrivit Ministerului Public.

Ancheta a fost deschisă după un denunţ făcut de o bancă la Departamentul central de investigaţie şi acţiune penală (DCIAP), în cadrul legii privind prevenirea spălării de bani, a precizat Parchetul.

Potrivit presei portugheze, alerta a fost dată de Caixa geral de depositos. Anchetatorii au dubii în legătură cu sumele mari transferate în contul lui Socrates, care par incompatibile cu veniturile pe care le-a declarat la fisc.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici