Fostul vicepreşedinte al grupului Iukos, bolnav de SIDA, este menţinut în detenţie

Justiţia rusă a decis, luni, prelungirea cu trei luni a mandatului de detenţie provizorie în regim de spital pentru fostul vicepreşedinte al grupului petrolier rus Iukos, Vasili Aleksanian, care suferă de cancer şi SIDA, a anunţat agenţia de presă Interfax.

34 afișări
Imaginea articolului Fostul vicepreşedinte al grupului Iukos, bolnav de SIDA, este menţinut în detenţie

Fostul vicepreşedinte al grupului Iukos, bolnav de SIDA, este menţinut în detenţie (Imagine: Mediafax/AFP)

Judecătorul a decis să prelungească detenţia lui Aleksanian, deoarece faptele pentru care este acuzat "reprezintă un pericol crescut pentru societate", a precizat agenţia Interfax.

Aleksanian, despre care avocaţii afirmă că se află în stare gravă, ar fi urmat să fie eliberat la 22 octombrie, dar, în baza deciziei de luni, termenul a fost amânat până la 22 ianuarie.

Fostul vicepreşedinte al Iukos a fost internat în spital la începutul lunii februarie, în urma mai multor demersuri juridice şi a mobilizării militanţilor pentru drepturile omului şi a mai multor personalităţi din Rusia. Conform administraţiei penitenciarelor, începând din martie, el nu mai este legat de patul de spital, după ce la fereastra salonului a fost montat un grilaj.

Aleksanian solicită, de mai multe luni, posibilitatea de a părăsi închisoarea, pentru a urma un tratament adecvat, care include şi chimioterapie, şi acuză puterea că "l-a adus în pragul mormântului", prin "linşajul absurd şi nesfârşit la adresa tuturor celor care au avut, mai mult sau mai puţin, legătură cu compania Iukos".

Aflat în detenţie provizorie din 2006, Vasili Aleksanian, avocat cu studii la Harvard, este acuzat de deturnare şi spălare de bani, precum şi de evaziune fiscală.

Şi cererile de punere în libertate ale fostului preşedinte al grupului Iukos, Mihail Hodorkovski, şi principalului său asociat, Platon Lebedev, care îşi execută condamnările în Siberia, au fost respinse în ultimele zile.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici