Francois Hollande şi Angela Merkel, intervenţie comună în PE pe tema migraţiei, în octombrie

Preşedintele Franţei, François Hollande, şi cancelarul Germaniei, Angela Merkel, se vor adresa împreună deputaţilor europeni pe data de 7 octombrie, la Strasbourg, a anunţat luni, într-un comunicat, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, potrivit site-ului publicaţiei Le Parisien.

141 afișări
Imaginea articolului Francois Hollande şi Angela Merkel, intervenţie comună în PE pe tema migraţiei, în octombrie

Francois Hollande şi Angela Merkel, intervenţie comună în PE pe tema migraţiei, în octombrie (Foto: AFP / Mediafax Foto)

"Este o vizită istorică într-o perioadă dificilă la nivel istoric", a indicat Martin Schulz. Această intervenţie comună apare într-un context de disensiuni la nivelul Uniunii Europene în ceea ce priveşte soluţiile care trebuie adoptate în faţa crizei migratorii. "Uniunea Europeană face faţă la provocări importante şi are nevoie de angajamente puternice din partea liderilor săi. Este un semnal important ca un asemenea angajament să fie luat în faţa reprezentanţilor europenni aleşi pe cale democratică", a subliniat preşedintele Parlamentului European.

Pe data de 24 august, în cadrul unei conferinţe de presă la Berlin, preşedintele francez şi cancelarul german au pledat pentu un răspuns "unitar" din partea Europei la criza imigranţilor. "Trebuie să creăm un răspuns unitar în materie de azil. Avem de-a face cu o situaţie care probabil va dura", a declarat atunci Francois Hollande, după întrevederea pe care a avut-o cu Angela Merkel. "Franţa şi Germania sunt solidare; este necesară o repartizare echitabilă a refugiaţilor în întreaga Europă. Trebuie să avem un sistem unitar privind dreptul la azil", a subliniat acesta.

La începutul lunii septembrie, cei doi au trimis o srisoare autorităţilor europene în care insistau asupra necesităţii unei "distribuiri echitabile" şi invocând "responsabilitatea fiecărui stat membru şi solidaritatea tuturor" în primirea imigranţilor.

Preşedintele Franţei a afirmat duminică, în cadrul unei conferinţe de presă în Maroc, că nicio ţară europeană nu se poate "exonera" de la primirea "refugiaţilor care beneficiază de dreptul la azil". Iniţial ostil în faţa cotelor de distribuire a imigranţilor, şeful statului francez s-a alăturat poziţiei cancelarului german în această chestiune.

Uniunea Europeană va organiza miercuri, la Bruxelles, un summit de urgenţă al Consiliului European, pe tema măsurilor privind criza imigranţilor, ce are rolul abordării diferenţelor puternice referitoare la schema de distribuire a 120.000 de refugiaţi. Numeroase state UE, în principal central şi est-europene, se opun cotelor obligatorii privind distribuirea imigranţilor.

Ziua de 7 octombrie reprezintă primul moment când Hollande şi Merkel intervin împreună în Parlament. Ultima dată când un lider francez şi unul german au făcut acest lucru a fost acum 26 de ani. Pe data de 22 noiembrie 1989, François Mitterand şi Helmut Kohl s-au exprimat pentru a evoca consecinţele căderii Zidului Berlinului.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici