LIVE-TEXT  Franţa este devastată de proteste violente. Macron denunţă uciderea brutală a adolescentului din Nanterre de către poliţie, dar îndeamnă tinerii să renunţe la actele de violenţă

  • Macron spune că platformele de socializare ar trebui să contribuie la diminuarea violenţei.
  • Macron le cere părinţilor să-şi ţină copiii departe de revolte.
  • Parisul va opri autobuzul şi tramvaiul zilnic de la 21:00, transmite autoritatea de transport.
  • Oraşul francez Marsilia interzice protestele vineri, după ultimele violenţe din Franţa.
1829 afișări
Imaginea articolului Franţa este devastată de proteste violente. Macron denunţă uciderea brutală a adolescentului din Nanterre de către poliţie, dar îndeamnă tinerii să renunţe la actele de violenţă

 

UPDATE 14:46 -  Macron spune că platformele de socializare ar trebui să contribuie la diminuarea violenţei  

„Platformele de socializare joacă un rol semnificativ în evenimentele din ultimele zile”, a spus Macron în remarcile televizate de la o şedinţă de urgenţă a guvernului.

Citând TikTok şi Snapchat, el a spus că reţelele de socializare îi ajută pe tinerii revoltaţi să se organizeze, dar au contribuit şi la „imitarea” comportamentului unor tineri, care au repetat ceea ce au văzut online şi au pierdut urma realităţii.

„ Unii dintre ei se simt ca în jocurile video”, a spus preşedintele. 

UPDATE 14:32: Macron le cere părinţilor să-şi ţină copiii departe de revolte   

Preşedintele francez Emmanuel Macron le-a cerut părinţilor să-i ţină pe tinerii  departe de străzi,  adăugând că aproximativ o treime din cele 875 de persoane arestate peste noapte pentru acte de violenţă erau „tineri sau foarte tineri”.

„Este responsabilitatea părinţilor să-i ţină acasă”, a spus el reporterilor după ce a prezidat o şedinţă de securitate în criză. „Nu este treaba statului să acţioneze în locul lor”, a adăugat el.

 

UPDATE 14:19: Marea Britanie avertizează cetăţenii care călătoresc în Franţa cu privire la tulburări

Marea Britanie a avertizat cetăţenii care intenţionează să viziteze Franţa cu privire la tulburările civile.

"Din 27 iunie, au avut loc revolte în toată Franţa. Locaţiile şi momentul revoltelor sunt imprevizibile. Ar trebui să monitorizaţi mass-media, să evitaţi zonele în care au loc revolte", se arată în ultimul sfat emis de ministerul de externe.

14:11: Macron vorbeşte după trei nopţi de violenţă

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat vineri că vor fi desfăşurate forţe de securitate suplimentare pentru a limita tulburările la nivel naţional în urma uciderii unui adolescent de către poliţie.

 

13:33: Parisul va opri autobuzul şi tramvaiul zilnic de la 21:00, transmite autoritatea de transport
 

UPDATE 13:12 - Oraşul francez Marsilia interzice protestele vineri, după ultimele violenţe din Franţa

Marsilia , al doilea oraş ca mărime din Franţa, a decis să interzică demonstraţiile publice vineri, după violenţele de aseară în Franţa, au declarat autorităţile locale. 

UPDATE - 875 de persoane au fost arestate în timpul protestelor de peste noapte din Franţa, comunică Ministerul de Interne

Un total de 492 de clădiri au fost avariate, 2.000 de vehicule au fost arse şi 3.880 de incendii au fost declanşate, potrivit cifrelor date de preşedintele Emmanuel Macron la începutul unei şedinţe de criză de vineri.


UPDATE 13:00 - Transportul la Paris a fost întrerupt după ce 12 autobuze au fost distruse în timpul protestelor

Transportul public din Paris a fost întrerupt vineri, după ce protestatarii înfuriaţi de uciderea unui adolescent de către poliţie au distrus peste noapte o duzină de autobuze într-un depozit din nordul capitalei Franţei.

Au fost „daune foarte semnificative”, dar nimeni nu a fost rănit.

Autobuzele au fost incendiate după ce cocktail-uri Molotov au fost aruncate în depoul din Aubervilliers, la nord de centrul Parisului, a declarat autoritatea de transport RATP.

Vineri dimineaţa, aproximativ 23 de linii de autobuz dintr-un total de 350 din oraş nu funcţionau. 

UPDATE 12:00 - ONU avertizează Franţa să ia măsuri drastice pentru combaterea rasismului 

Biroul pentru drepturile Naţiunilor Unite a declarat vineri că este îngrijorat de împuşcarea mortală a unui adolescent de către poliţie, care a stârnit tulburări în toată Franţa.

„Acesta este un moment pentru ca ţara să abordeze serios problemele profunde ale rasismului şi discriminării rasiale în aplicarea legii”, a declarat purtătorul de cuvânt Ravina Shamdasani.

 

UPDATE 11:00 -  „Toate opţiunile” pentru a restabili ordinea sunt luate în considerare, spune premierul francez

Premierul francez Élisabeth Borne a declarat vineri că guvernul ia în considerare „toate opţiunile” pentru restabilirea ordinii, inclusiv declararea stării de urgenţă. 

 „Nu vă spun acum, dar analizăm toate opţiunile, cu o singură prioritate: restabilirea ordinii în toată ţara".

UPDATE 11:00 -  Macron părăseşte summitul UE pentru a reveni în Franţa, devastată de revolte

Preşedintele Emmanuel Macron a plecat mai devreme de la un summit al UE de la Bruxelles, vineri, pentru a se întoarce în Franţa, unde au avut loc proteste violente vreme de trei nopţi. Macron a anulat o conferinţă de presă programată pentru a doua şi ultima zi a summit-ului pentru a se întoarce la Paris. El nu a făcut niciun comentariu reporterilor când a plecat.

UPDATE 09:00 -  Premierul francez ţine o reuniune ministerială despre revolte

Premierul francez Élisabeth Borne a discutat a treia noapte de revolte „insuportabile şi inescuzabile” din cauza morţii unui adolescent, ucis prin împuşcare de către un poliţist. Printre miniştrii prezenţi au fost ministrul de Interne Gérald Darmanin. şi ministrul Justiţiei Éric Dupond-Moretti

 

UPDATE 08:00 - Magazinele sunt jefuite în cea de-a treia noapte de tulburări violente

„Revoltele au escaladat”, a declarat Angela Diffley, redactorul pentru afaceri internaţionale de la FRANCE 24 

„Se pare că se transformă în ceva mai aproape de revoltă generală. Am văzut multe magazine de lux ce au fost jefuite”, a spus Diffley.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici