Franţa modifică regulile pentru a menţine centralele nucleare în funcţiune pe timp de caniculă

Autoritatea de reglementare a energiei nucleare din Franţa a prelungit derogările temporare care permit ca cinci centrale să continue să deverseze apă fierbinte în râuri, în timp ce ţara se confruntă cu al patrulea val de căldură din această vară şi cu o criză energetică, scrie Reuters.

1128 afișări
Imaginea articolului Franţa modifică regulile pentru a menţine centralele nucleare în funcţiune pe timp de caniculă

Sursa foto: Profimedia

În ultimele săptămâni, temperaturile ridicate ale râurilor au ameninţat să reducă producţia nucleară deja scăzută a Franţei, într-un moment în care aproape jumătate din reactoarele sale sunt oprite din cauza problemelor de coroziune şi a lucrărilor de întreţinere.

Organismul de supraveghere ASN a declarat luni că a aprobat o cerere a guvernului de prelungire a derogărilor introduse la jumătatea lunii iulie la centralele Bugey, Saint Alban, Tricastin, Blayais şi Golfech.

"Guvernul consideră că este o necesitate publică să... menţină producţia acestor cinci centrale electrice până la 11 septembrie, în ciuda condiţiilor meteorologice excepţionale", a declarat ASN într-un comunicat.

Temperaturile aerului sunt aşteptate să urce până la 30 de grade Celsius în această săptămână în cea mai mare parte a Franţei, încălzind şi mai mult râurile pe care operatorul nuclear EDF le foloseşte pentru a răci reactoarele.

Reglementările cer, de obicei, ca producţia nucleară să fie limitată în perioadele cu temperaturi ridicate pentru a preveni ca apele fierbinţi care reintră în râuri să pună în pericol viaţa sălbatică.

În această vară, disponibilitatea nucleară franceză a fost la cel mai scăzut nivel din ultimii cel puţin patru ani, ceea ce a forţat Franţa să importe energie electrică atunci când, în mod normal, ar fi trebuit să o exporte în ţările vecine.

În unele dintre cele mai călduroase zile, Franţa a cumpărat între 8 şi 10 gigawaţi, echivalentul producţiei a aproximativ 8 reactoare nucleare.

EDF a anunţat duminică târziu că a ridicat avertismentele de restricţie a producţiei la centralele nucleare Saint Alban şi Bugey de pe râul Rhone.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici