Franţa se pregăteşte pentru A Şasea Republică

  • O mişcare populară cere schimbarea constituţiei din 1958, care conferă preşedintelui puteri excesive.
  • Protestatarii susţin că Emmanuel Macron a abuzat de prerogativele sale şi a ignorat voinţa poporului.
  • Mişcarea pentru o a şasea republică este condusă de Jean-Luc Mélenchon, liderul partidului de stânga La France Insoumise, care propune o reformă constituţională prin referendum.
1470 afișări
Imaginea articolului Franţa se pregăteşte pentru A Şasea Republică

Mélenchon vrea să instaureze un sistem parlamentar, în care preşedintele să fie ales de Adunarea Naţională şi să aibă rol ceremonial.

De asemenea, el vrea să introducă votul proporţional şi dreptul la revocare a aleşilor.

Constituţia celei de-a cincea republici a fost creată în 1958 de Charles de Gaulle, pentru a asigura stabilitatea politică în timpul războiului din Algeria, transmite The Guardian

Ea îi dă preşedintelui puterea de a numi şi demite premierul, de a dizolva parlamentul, de a promulga legi sau de a le suspenda temporar, de a fi comandantul suprem al forţelor armate şi de a numi membri ai Consiliului Constituţional.

Criticii acestei constituţii spun că ea favorizează executivul în detrimentul legislativului şi că transformă preşedintele într-un monarh ales.

Ei acuză pe Macron că a folosit instrumente constituţionale, cum ar fi articolul 49.3, care îi permite guvernului să adopte legi fără vot parlamentar, pentru a impune reforme nepopulare, cum ar fi cea a pensiilor.

Mişcarea pentru o a şasea republică se confruntă însă cu opoziţia partidelor tradiţionale, care nu vor să renunţe la beneficiile constituţiei actuale. De asemenea, ea trebuie să convingă majoritatea francezilor să voteze pentru schimbare într-un eventual referendum.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici