Franţa va introduce Panama pe lista paradisurilor fiscale şi va solicita OCDE să-i urmeze exemplul

Franţa va introduce Panama pe lista paradisurilor fiscale, în urma dezvăluirilor din cadrul anchetei Panama Papers, şi va solicita statelor care fac parte din Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Europeană să-i urmeze exemplul, a declarat miercuri ministrul francez al Finanţelor, Michel Sapin.

1425 afișări
Imaginea articolului Franţa va introduce Panama pe lista paradisurilor fiscale şi va solicita OCDE să-i urmeze exemplul

Franţa va introduce Panama pe lista paradisurilor fiscale şi va solicita OCDE să-i urmeze exemplul

Întrebat despre acest aspect la postul de radio francez Europe 1, Sapin şi-a exprimat dorinţa "ca OCDE să se reunească pentru ca statele implicate să ia aceeaşi decizie (ca Franţa)", relatează Le Figaro.

Sapin a anunţat miercuri dimineaţă că va solicita statelor membre OCDE să urmeze exemplul Franţei şi să introducă statul panamez pe lista paradisurilor fiscale, după ce firma panameză de avocatură Mossack Fonseca a creat peste 200.000 de companii offshore prin care şi-au ascuns averile diverse personalităţi din mai multe state, acuzate de spălare de bani şi evaziune fiscală.

Sapin a solicitat Băncii Société Générale, vizată de acest scandal, să "pună totul la vedere" în privinţa societăţilor offshore intermediate de bancă.

Le Monde scria marţi că un sistem offshore "sofisticat" a fost înfiinţat între Hong Kong, Singapore, Insulele Virgine Britanice şi Panama, de către apropiaţii lui Marine Le Pen, preşedintele partidului Frontul Naţional din Franţa, având la bază documente aparţinând firmei de avocatură din Panama.

Ancheta Panama Papers, documentată de ziarul german Suddeutsche Zeitung şi Consorţiul Internaţional pentru Investigaţii Jurnalistice (ICIJ), se bazează pe o scurgere imensă de date, de 11,5 milioane de documente din baza de date a firmei panameze de avocatură Mossack Fonseca, specializată în crearea de companii offshore prin care şi-au ascuns averile numeroase personalităţi din lume, evitând plătirea de taxe.

Datele au fost făcute publice duminică seară, ceea ce a dus la o serie de anchete declanşate în mai multe ţări, dar şi proteste în state precum Islanda, pe fondul implicării premierului în această anchetă.
Printre cei vizaţi de anchetă se află apropiaţi ai lui preşedintelui rus Vladimir Putin, tatăl lui David Cameron, premierul demisionar al Islandei, Sigmundur David Gunnlaugsson, personalităţi sportive precum Lionel Messi şi Michael Platini, dar şi afacerişti români.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici