Franţa vrea introducerea aripei militare a Hezbollah pe lista UE cu grupări teroriste

Franţa va propune ca aripa militară a mişcării libaneze Hezbollah să fie introdusă pe lista cu grupări considerate teroriste de Uniunea Europeană (UE), din cauza susţinerii oferite regimului de la Damasc, a declarat miercuri ministrul francez de Externe Laurent Fabius, la Amman.

151 afișări
Imaginea articolului Franţa vrea introducerea aripei militare a Hezbollah pe lista UE cu grupări teroriste

Franţa vrea introducerea aripei militare a Hezbollah pe lista UE cu grupări teroriste (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

"Ţinând cont de deciziile luate de Hezbollah şi de faptul că a luptat dur împotriva populaţiei siriene, confirm că Franţa va propune introducerea aripei militare a Hezbollah pe lista (UE) cu organizaţii teroriste", le-a spus Fabius jurnaliştilor.

"Aţi văzut că Hezbollah nu doar că s-a angajat deplin în Siria, dar şi-a revendicat angajamentul", a notat ministrul, aflat într-o vizită în capitala Iordaniei.

"Având în vedere că există elemente suplimentare ce privesc ceea ce s-a întâmplat în Bulgaria şi în alte locuri, noi considerăm că este un punct care ar urma să obţină acordul europenilor", a apreciat Fabius.

El se referea la atentatul antiisraelian comis pe 18 iulie 2012 la Burgas, în Bulgaria, care s-a soldat cu şapte morţi - cinci israelieni, presupusul autor al atentatului şi un bulgar. Guvernul bulgar din perioada respectivă a imputat responsabilitatea atentatului Hezbollah.

Întrebat dacă a informat Libanul despre poziţia Franţei în această privinţă, Fabius a răspuns că "este un puct pe care Libanul îl cunoaşte".

Şeful diplomaţiei germane Guido Westerwelle a susţinut marţi introducerea aripei militare a Hezboollah pe lista întocmită de UE cu organizaţii teroriste, potrivit unei surse diplomatice germane.

"S-a discutat de mult timp în UE, iar acest subiect a cunoscut o nouă evoluţie după atentatul de la Burgas, în Bulgaria", a precizat un purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe, Andreas Peschke.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici