Frattini consideră oportună revizuirea directivei UE privind libera circulaţie a persoanelor

Franco Frattini, viitorul ministru de Externe al Italiei, a declarat marţi că renegocierea directivei UE privind libera circulaţie a persoanelor ar fi o măsură "rezonabilă".

13 afișări
Imaginea articolului Frattini consideră oportună revizuirea directivei UE privind libera circulaţie a persoanelor

Frattini consideră oportună revizuirea directivei UE privind libera circulaţie a persoanelor (Imagine: Mediafax Foto)

"Ne trebuie o nouă directivă, aşa cum spune şi (Roberto) Maroni (viitorul ministru de Interne în Cabinetul Berlusconi, n.red.), pentru că cea din 2004 este învechită", a spus Frattini în cadrul unui interviu acordat publicaţiei La Stampa, amintind că va dura cel puţin doi ani până o normă revizuită să fie elaborată la Bruxelles, relatează Reuters Italia, în pagina electronică.

Comisarul european pentru Justiţie, care va părăsi portofoliul european pentru a prelua funcţia de ministru de Externe al Italiei, susţine că trebuie revăzute unele aspecte ale directivei, mai ales după ultima extindere a Uniunii Europene.

"Se poate face o verificare pentru a vedea dacă nu cumva este nevoie să întărim anumite aspecte privind siguranţa... Principiul fundamental al liberei circulaţii a cetăţenilor comunitari nu se poate transforma în libera circulaţie a criminalilor", a subliniat Frattini.

Valul de imigranţi români sosiţi în Italia după aderarea României la UE, a reaprins polemica privind securitatea în Peninsulă. "Am discutat deseori cu premierul român(...) despre problema italiană,... era înspăimântat de perspectiva unei extrădări în masă. Lucrul acesta nu se va întâmpla niciodată. Extrădările se vor face la nivel individual şi motivat", a precizat viitorul şef al diplomaţiei italiene.

Frattini a acuzat fostul Guvern al lui Romano Prodi că ar fi aplicat incorect normele comunitare aflate în vigoare. Legislaţia europeană permite statelor naţionale să fixeze un barem de venit pe care cetăţenii trebuie să îl atingă pentru a putea rezida într-un alt stat decât cel de origine.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici