FT: Franţa contestă numirea unui economist din SUA într-o funcţie importantă din UE

Franţa cere Oficiului pentru concurenţă din cadrul Comisiei Europene să reanalizeze numirea într-o poziţie-cheie a unui fost economist din cadrul Departamentului Justiţiei din SUA, care a oferit şi consultanţă unor grupuri de tehnologie informaţională precum Apple şi Amazon, scrie Financial Times.

831 afișări
Imaginea articolului FT: Franţa contestă numirea unui economist din SUA într-o funcţie importantă din UE

Sursa foto: MediafaxFoto

Margrethe Vestager, comisarul Uniunii Europene pentru Competiţie, a anunţat marţi propunerea de a o numi pe Fiona Scott Morton, fost oficial în cadrul Administraţiei Barack Obama şi profesor la Universitatea Yale, în funcţia de economist-şef la Directoratul General pentru Competiţie.

Catherine Colonna, ministrul francez de Externe, a exprimat "stupefacţie" privind această nominalizare, iar Jean-Noël Barrot, secretar de stat francez responsabil de Afaceri Digitale, a emis dubii asupra acţiunii, "în contextul în care Europa iniţiază cel mai ambiţios plan din lume privind reglementările în domeniul digital".

"Reglementările în domeniul digital constituie o problemă-cheie pentru Franţa şi pentru Europa", a afirmat Catherine Colonna, cerând Comisiei Europene "să reanalizeze" decizia de nominalizare.

Funcţia este foarte influentă, întrucât titularul îi oferă consultanţă comisarului european pentru Competiţie în materie de politică economică, inclusiv asupra subvenţiilor naţionale, fuziunilor companiilor şi achiziţiilor. Fiona Scott Morton, cetăţean american, ar fi prima persoană care nu provine dintr-un stat membru UE numită în această poziţie. Ar urma să înceapă activitatea la 1 septembrie.

Nominalizarea coincide cu planul Bruxellesului de a intensifica reglementările în sensul supravegherii marilor companii din domeniul tehnologiei informaţionale. În urmă cu câteva luni, Margrethe Vestager, comisarul UE pentru Competiţie, ameninţa să contracareze activităţile companiei Google în Europa din cauza presupuselor practici anticoncurenţiale. Sunt monitorizate atent şi activităţile companiilor Apple, Microsoft şi Meta.

Fiona Scott Morton ar urma să coordoneze analize pe pieţe privind cazuri de creare a unor grupuri de tip cartel, precum şi politica generală în domeniul competiţiei. De asemenea, ar contribui la procesul decizional în materie de politici industriale, în contextul în care unele state membre UE, precum Franţa, cer Comisiei Europene să flexibilizeze reglementările privind subvenţiile în scopul facilitării competiţiei cu Statele Unite, unde sunt oferite subvenţii masive companiilor din domeniile tehnologiilor ecologice şi semiconductorilor.

Administraţia Emmanuel Macron insistă ca Uniunea Europeană să avanseze "autonomia strategică", un termen utilizat pentru reducerea dependenţei de naţiuni precum Statele Unite şi China în materie de apărare şi la nivel economic.

Abordarea Parisului explică reticenţa faţă de instalarea unui cetăţean american într-o funcţie importantă în cadrul Uniunii Europene, afirmă un oficial francez, sub protecţia anonimatului, subliniind că există preocupări şi privind fostele activităţi de consultanţă prestate de Fiona Scott Morton la companii din domeniul tehnologiei informaţionale.

Preocupările Franţei sunt susţinute de liderii principalelor grupuri politice din Parlamentul European, care i-au trimis o scrisoare comisarului Margrethe Vestager, în care cer "anularea deciziei nominalizării".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici