Generalul care a condus lovitura de stat din Gabon a depus jurământul de preşedinte interimar

Liderul loviturii de stat din Gabon, generalul Brice Nguema, a depus jurământul în calitate de preşedinte interimar. El a promis organizarea de alegeri libere, dar nu a spus când ar putea avea loc.

272 afișări
Imaginea articolului Generalul care a condus lovitura de stat din Gabon a depus jurământul de preşedinte interimar

Generalul Brice Nguema a depus jurământul şi a devenit în mod oficial noul şef al statului african. La evenimentul de la palatul prezidenţial din capitala Libreville a avut loc o paradă militară. Foşti miniştri din guvernul destituit au fost prezenţi, dar au fost huiduiţi de simpatizanţii juntei.

Liderul juntei militare din Gabon a ţinut un discurs şi a promis că va reda puterea civililor după alegeri „libere şi transparente". El nu a oferit niciun termen pentru organizarea scrutinului.

Brice Nguema a condus lovitura de stat de miercurea trecută împotriva lui Ali Bongo, răsturnându-l pe preşedinte la scurt timp după ce acesta a fost desemnat câştigător al unor alegeri contestate.

Cu toate acestea, unii spun că guvernarea lui Gen Nguema va fi o continuare a dinastiei Bongo, care a ţinut 55 de ani. Tatăl lui Ali Bongo, Omar, a fost la putere timp de 41 de ani înainte de a muri în 2009 şi a fost urmat de fiul său. Generalul şi-a petrecut cea mai mare parte a carierei în cercul intim al lui Bongo şi se crede chiar că este vărul lui Ali Bongo.

Gabon este cea de-a şasea ţară francofonă care cade sub regim militar în ultimii trei ani, în timp ce fosta putere colonială Franţa se luptă să-şi menţină influenţa pe continent.

Gabon a fost suspendat din Uniunea Africană în urma loviturii de stat. De asemenea, ONU şi Franţa au condamnat lovitura de stat.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici