Ger năprasnic în SUA: Biblioteci şi arene transformate în adăposturi pentru oamenii fără locuinţă

Autorităţile municipale şi lucrătorii de proximitate din Statele Unite s-au grăbit să adune oamenii de pe străzi în această săptămână, transformând locuri precum bibliotecile şi arenele în adăposturi pentru a atenua astfel criza umanitară cauzată de vremea geroasă şi de numărul mare de migranţi.

1988 afișări
Imaginea articolului Ger năprasnic în SUA: Biblioteci şi arene transformate în adăposturi pentru oamenii fără locuinţă

Departamentul de servicii de sprijin şi familie din Chicago a deschis biblioteci şi secţii de poliţie ca staţii de încălzire, în timp ce adăposturile din oraşe sudice precum Baton Rouge, Louisiana, au extins orele de funcţionare şi capacitatea de cazare, în condiţiile în care se aştepta ca temperaturile să coboare până la -10 grade Celsius în noaptea de vineri spre sâmbătă, potrivit Reuters

Oficialii din Denver, Colorado, unde temperatura de -31 de grade Celsius de joi şi a devenit a doua cea mai rece din istoria oraşului, au deschis Coliseum-ul ca adăpost în această săptămână. Oficialii au pregătit arena acoperită pentru a găzdui 225 de persoane, dar au mărit capacitatea acesteia la 359 miercuri seară.

„Mă simt bine că sunt aici, pentru că nu trebuie să-mi fac griji că voi dormi în frig, nu trebuie să-mi fac griji că trebuie să merg dintr-un loc în altul”, a declarat Laphonse McMillan, una dintre persoanele care au căutat adăpost la Coliseum în această săptămână.

Oficialii din Denver au deschis, de asemenea, clădirea municipală Wellington Webb Building joi seara. Clădirea este un loc de muncă pentru peste 1.000 de angajaţi ai oraşului şi, potrivit centrului de operaţiuni de urgenţă al oraşului, este pentru prima dată când este folosită ca adăpost.

Oraşele din Statele Unite s-au luptat să abordeze problema persoanelor fără adăpost. Un raport al Departamentului pentru Locuinţe şi Dezvoltare Urbană al SUA din această săptămână a arătat că aproape 600.000 de persoane erau fără adăpost în ianuarie 2022. Raportul a constatat că numărul persoanelor fără adăpost în rândul persoanelor din adăposturi a scăzut cu 1,6%, în timp ce numărul persoanelor fără adăpost a crescut cu 3,4%, comparativ cu 2020.

„Vremea severă exacerbează realitatea crudă a lipsei de adăpost în America”, a declarat Donald Whitehead, directorul executiv al Coaliţiei naţionale pentru persoanele fără adăpost.

În comitatul Hennepin, Minnesota, unde Serviciul Naţional de Meteorologie a anunţat că condiţiile de viscol şi frigul extrem de până sâmbătă ar putea fi „ameninţătoare pentru viaţă”, directorul pentru stabilitate în domeniul locuinţelor, David Hewitt, a declarat că adăposturile sau facilităţile, cum ar fi camerele de hotel, găzduiesc 242 de familii, faţă de o capacitate obişnuită de 119 familii.

Hewitt a spus că a existat o creştere a şederilor în adăposturile din judeţ de când un moratoriu de evacuare din epoca COVID şi programele federale de asistenţă de urgenţă pentru chirii s-au încheiat în iunie.

„Avem literalmente cu 300 de copii mai mulţi în adăpost astăzi decât anul trecut pe vremea aceasta”, a spus el.

Mii de persoane care încearcă să treacă zilnic frontiera dintre SUA şi Mexic au pus o presiune suplimentară asupra oraşelor aflate în calea lor. Aproape 1.000 de migranţi au fost cazaţi în adăposturile oraşului Denver sau în adăposturile partenere începând de joi, potrivit unei declaraţii a oraşului.

În oraşul de frontieră texan El Paso, unde vineri dimineaţă temperaturile erau de până la 10 grade Celsius, adăposturile au resimţit, de asemenea, presiunea combinată a migraţiei în masă şi a nevoii de locuinţe cauzate de condiţiile meteorologice.

„Avem temperaturi scăzute în combinaţie cu un număr mare de refugiaţi”, a declarat pentru CBS News John Martin, şeful Opportunity Center for the Homeless din El Paso, adăugând că adăposturile locale se aşteptau la o creştere de 50% până la 60% a nevoilor în această săptămână. „Se pare că totul loveşte deodată”.

Între timp, vineri, un viscol se deplasa spre est în regiunea Marilor Lacuri.

Adăpostul Central Iowa Shelter din Des Moines, unde se aşteptau condiţii de viscol până sâmbătă, a găzduit 250 de persoane peste noapte în adăpostul său cu o capacitate de 150 de persoane în această săptămână şi nu ar fi refuzat pe nimeni, a declarat directorul de marketing şi dezvoltare a afacerilor, Melissa Alto-Kintigh. Voluntarii mergeau în continuare în comunitate şi îndemnau oamenii să se adăpostească de frigul năprasnic.

„Există suficient spaţiu, deşi acest lucru înseamnă că unii oameni dorm pe podea”, a spus ea.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici