Germania acuză China de revendicarea "agresivă" a supremaţiei în Asia şi că pune în pericol securitatea internaţională

Germania a acuzat, miercuri, China că acţionează împotriva intereselor Europei, "revendicând în mod agresiv supremaţia regională" în Asia, punând astfel în pericol securitatea internaţională.

6375 afișări
Imaginea articolului Germania acuză China de revendicarea "agresivă" a supremaţiei în Asia şi că pune în pericol securitatea internaţională

Critica, care face parte dintr-o nouă strategie de securitate naţională adoptată de guvernul cancelarului Olaf Scholz, vine înaintea consultărilor guvernamentale germano-chineze de marţea viitoare de la Berlin, care vor fi conduse de Scholz şi de premierul chinez Li Qiang, scrie POLITICO.

POLITICO relatează că guvernul german doreşte să reducă numărul miniştrilor care participă la summit pentru a nu da aliaţilor impresia că Berlinul este prea primitor faţă de China.

În timp ce repetă politica de ani de zile a UE de a descrie China drept "partener, concurent şi rival sistemic", documentul de strategie german notează că "elementele de rivalitate şi concurenţă au crescut în ultimii ani".

"China încearcă în diverse moduri să remodeleze ordinea internaţională existentă bazată pe reguli, revendică tot mai agresiv supremaţia regională şi acţionează în mod repetat în contradicţie cu interesele şi valorile noastre", se arată în strategie.

"Stabilitatea regională şi securitatea internaţională sunt puse din ce în ce mai mult sub presiune, iar drepturile omului sunt ignorate. China îşi foloseşte în mod deliberat puterea economică pentru a atinge obiective politice", este scris în documentul privind strategia de securitate naţională.

Cu toate acestea, documentul a subliniat, de asemenea, că Beijingul este un partener necesar pentru rezolvarea multor provocări globale, cum ar fi lupta împotriva schimbărilor climatice.

Strategia de securitate, care promite să crească cheltuielile de apărare ale Germaniei la 2% din producţia sa economică, să schiţeze abordări pentru alte provocări precum migraţia, securitatea energetică şi securitatea cibernetică, a fost adoptată după luni de întârzieri cauzate de dezacorduri în cadrul coaliţiei de guvernare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici