Germania critică abordarea Ucrainei şi cere continuarea negocierilor cu Rusia privind cerealele

Guvernul Germaniei s-a distanţat, joi, de abordarea preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, care vrea continuarea exporturilor de cereale pe Marea Neagră fără acordul Rusiei, Berlinul pledând pentru noi negocieri cu Moscova în scopul reactivării Acordului cerealelor.

7575 afișări
Imaginea articolului Germania critică abordarea Ucrainei şi cere continuarea negocierilor cu Rusia privind cerealele

Rusia a suspendat aplicarea Acordului cu Ucraina privind transporturile de cereale pe Marea Neagră, un tratat garantat de Turcia şi de Naţiunile Unite. Moscova cere facilitarea exporturilor de cereale şi fertilizatori din Rusia, precum şi reintegrarea Băncii Agricole ruse (Roselhozbank) în sistemul internaţional.

Însă preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a semnalat că el poate continua transporturile de cereale pe Marea Neagră fără acordul Rusiei.

Robert Habeck, vicecancelar al Germaniei şi ministru al Economiei, a declarat, conform agenţiei DTS şi site-ului Tagesschau.de, că trebuie continuate negocierile cu Rusia pentru reactivarea Acordului exporturilor de cereale. "Nu pot fi periclitaţi intenţionat oameni, nave, vieţi omeneşti, nu pot fi trimise nave spre dezastru. Sigur că trebuie continuate discuţiile cu Rusia pentru prelungirea Acordului exporturilor de cereale", a afirmat Robert Habeck, insistând pentru implicarea mai multor ţări pentru evitarea amplificării crizei alimentare internaţionale.

Rusia a anunţat că, începând de joi, va considera ţinte legitime navele care circulă pe Marea Neagră spre sau dinspre porturi din Ucraina. "Navele vor fi considerate ca fiind potenţial militare. Drept consecinţă, ţările care le acordă pavilion acestor nave vor fi considerate ca fiind implicate în conflictul ucrainean de partea regimului de la Kiev. Anumite zone maritime din nord-vestul şi sud-estul apelor internaţionale ale Mării Negre sunt declarate în mod temporar zone periculoase pentru navigaţie", a avertizat Ministerul rus al Apărării.

În replică, Ucraina a propus miercuri acordarea de către Naţiunile Unite a unui mandat pentru patrule internaţionale pe Marea Neagră, prin colaborarea cu Turcia şi Bulgaria, în scopul continuării exporturilor de cereale. Joi, Kievul a avertizat că va considera nave militare suspecte vasele comerciale de pe Marea Neagră care se îndreaptă spre porturi din Rusia.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici